Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Μονογράφηκε η νέα τρομο-συμφωνία Προβλέπει γενικευμένο φακέλωμα οποιουδήποτε συναλλάσσεται με τράπεζες σε 200 τουλάχιστον χώρες

 Νέα τρομο-συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ προωθούν από κοινού η Κομισιόν και η αμερικανική κυβέρνηση, για το παραπέρα φακέλωμα και χτύπημα θεμελιωδών δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού. Σκεπάζουν μάλιστα τη συγκεκριμένη μεθόδευση με το μανδύα της «προστασίας» δήθεν των προσωπικών δεδομένων (!), που στο μεταξύ συλλέγονται, αποθηκεύονται και εξετάζονται από υπηρεσίες και μηχανισμούς καταστολής.


Η Κομισιόν κατέληξε σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την πρόσβαση των ΗΠΑ σε τραπεζικά δεδομένα, στο πλαίσιο «του αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Οπως ανακοίνωσε χτες η επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρεμ, «μονογράψαμε τη συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο». Για να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή, η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τα κράτη - μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο.

Η «διαπραγμάτευση» με την Ουάσιγκτον αφορούσε στους όρους που θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να έχει πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα και στις πληροφορίες περίπου 8.000 φορέων και τραπεζών (άρα και των πελατών τους) σε συνολικά 200 χώρες.

Στοιχεία τα οποία «διαχειρίζεται» η ιδιωτική εταιρεία «Swift», η έδρα της οποίας είναι στις Βρυξέλλες. Είναι και αυτό ένα δείγμα του πώς στο δοσμένο σύστημα η προσωπική ζωή καθενός μπορεί να γίνει φύλλο και φτερό στα χέρια (ή αρχεία) κάποιου οικονομικού ή άλλου οργανισμού και ακολούθως να παραδίδεται στις αρχές για τα περαιτέρω.
Ενάντια στον εχθρό - λαό

Να σημειωθεί ότι μετά την 11/9 στη Νέα Υόρκη, και αργότερα, με τα χτυπήματα σε Λονδίνο και Μαδρίτη, ΕΕ και ΗΠΑ ενίσχυσαν τη συνεργασία τους στη διαβίβαση και επεξεργασία προσωπικών και άλλων δεδομένων, με πρόσχημα την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση και δίωξη εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της «τρομοκρατίας» (όπως οι ίδιοι την εννοούν, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατικές» ακόμα και μορφές συνδικαλιστικής πάλης).

Η ανάγκη για νέα τρομο-συμφωνία προέκυψε ύστερα από προηγούμενες δευτερεύουσες διαφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ και την απόρριψη στις 11/2/2010 από το Ευρωκοινοβούλιο της πρώτης τότε Συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την εφαρμογή του «προγράμματος παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Αυτή η «συμφωνία SWIFT» φέρει την υπογραφή της ΕΕ ήδη από το 2007.

Οι ενστάσεις των ευρωβουλευτών, που ζητούσαν την επαναδιαπραγμάτευσή της, δε σχετίζονταν με την προστασία των λαϊκών ελευθεριών και προσωπικών δεδομένων, καθώς έθεταν μόνο ζήτημα παραβίασης της «αναλογικότητας» και του «αμοιβαίου χαρακτήρα» της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο πρότεινε τότε έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα «πιο μακροπρόθεσμη» συμφωνία, όπως και έγινε.
Στάχτη στα μάτια και ευχολόγια

«Εξασφαλίσαμε πρακτικά όλα όσα ζητούσαμε όσον αφορά στις εγγυήσεις που θέλαμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών», επιχαίρει υποκριτικά και προκλητικά τώρα η Μάλμστρεμ, καθώς η συμφωνία εισάγει ορισμένα ευχολόγια και ανούσιους «περιορισμούς» στην ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων.

Ρίχνει έτσι στάχτη στα μάτια του λαού για να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τη βαθιά αντιδραστική συμφωνία. Αλλωστε, καμία προστασία προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από τη στιγμή που αυτά θα βρίσκονται στη διάθεση της CIA και των άλλων μυστικών υπηρεσιών.

Διόλου τυχαία η τρομοκρατία χρησιμοποιείται από ΕΕ και ΗΠΑ σαν πρόσχημα για την παραβίαση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Αξιοποιώντας την επιδιώκουν μια κατάσταση όπου κάθε υπήκοος της ΕΕ θα μπορεί να βρίσκεται ακόμα και υπό προληπτική παρακολούθηση και φακέλωμα. Αρκεί οι διωκτικές αρχές να θεωρούν ότι υπάρχουν υπόνοιες πως μελλοντικά μπορεί να διαπράξει αξιόποινες πράξεις ή να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.