Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Δίκη για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

«Ανωθεν εντολή να μην πολυπερνάμε, για να μην προκαλούμε» από το σημείο, όπου έχασε τη ζωή του ο Αλ. Γρηγορόπουλος, είχαν πριν από τον Δεκέμβριο του 2008 οι αστυνομικοί, που εκτελούσαν υπηρεσία στο Α.Τ. Εξαρχείων. Αυτό υποστήριξε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας ο αστυφύλακας Κων. Καϊτσιώτης, που συνυπηρέτησε για οκτώ χρόνια στα Εξάρχεια, με τους Επ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του, Αντρ. Ελληνας, που έχουν κληθεί να καταθέσουν έπειτα από πρόταση της υπεράσπισης, υποστήριξαν ότι έχουν εκπαιδευθεί πως «απαγορεύεται η βολή εναντίον ένοπλου πλήθους, εφόσον υπάρχουν και πολίτες και κατά ανηλίκου, εκτός και αν αποτελεί μοναδικό μέσο για την αποτροπή θανάτου». Μάλιστα, σε ερώτηση του Νίκ. Κωνσταντόπουλου (πολιτική αγωγή) για το «πότε μπορείς να δεις όλες τις λάμψεις του όπλου, όπως έχει ισχυριστεί απολογούμενος ο Επ. Κορκονέας», ο Αντρ. Ελληνας κατέθεσε: «Οταν πυροβολείς προς τα μπροστά».

Κατά την κατάθεσή του, ο Κων. Καϊτσιώτης ισχυρίστηκε ότι «ο ένστολος δεν περνάει από τις οδούς Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Εχουμε άνωθεν εντολή, μας προτρέπουν να μην πολυπερνάμε από εκεί, ιδίως απόγευμα και βράδυ».

Εισαγγελέας: «Αν φτάσει εκεί, γνωρίζει τι επικινδυνότητα υπάρχει;».

Μάρτυρας: «Οι επιθέσεις είναι αιφνιδιαστικές, με μπουκάλια, πέτρες, μολότοφ. Πρόκειται για συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας, γιατί μπορεί τα άτομα να είναι από πέντε έως πενήντα. Αποφεύγουμε τη διέλευση για να μην προκαλούμε».

Στην προσπάθεια να εξηγήσει τη στάση αστυνομικών και επιτιθέμενου πλήθους, που συνήθως ονομάζονται -κατά τον ίδιο- «γνωστοί-άγνωστοι», «αναρχικοί», «αντιεξουσιαστές» ή και... «αριστεροί», αναφέρθηκε σε συναδέλφους που «βρίζουν και προκαλούν τους πολίτες». Ομως, όταν επιστρέφουν στο Τμήμα, το... «συζητάμε και τους εξηγούμε το λάθος τους».
Από την πλευρά του, ο Αλ. Κούγιας (υπεράσπιση Κορκονέα) δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η διερεύνηση προηγούμενης από τον θάνατο συμπεριφοράς του κατηγορούμενου είναι παντελώς άσχετη από τη συμπεριφορά, η οποία τον οδήγησε υπό κράτος πανικού και φόβου να χρησιμοποιήσει το όπλο του, πράξη απόλυτα σύννομη». Παράλληλα, υπέβαλε αίτημα να κληθούν ο αστυνομικός Νικ. Τσιάτσης, συντάκτης της βλητικής έκθεσης, καθώς και οι Αθ. Κουστορίζος και Δημ. Κωνσταντακόπουλος, που υπογράφουν την Εκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης, επειδή «υπάρχουν στοιχεία που επαληθεύονται ή αναιρούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.