Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Μία άποψη περί αναρχισμού και βεγκανισμού

Στο παρόν κείμενο έχω στόχο να αποδείξω πως ο βεγκανισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αναρχισμό, στην καλύτερη και πιο ανεπηρέαστη μορφή του. Ο βεγκανισμός και ο αναρχισμός είναι έννοιες ταυτόσημες, αλλά διαφοροποιούνται λόγο των ασυνείδητων υπερασπιστών αυτών των εννοιών. Εξάλλου καμιά έννοια δεν είναι από μόνη της κακιά ή λανθασμένη... όλες η έννοιες προσαρμόζονται και χαρακτηρίζονται πάντα, με βάση τους υποστηρικτές τους!

Τι είναι ο αναρχισμός

Ο αναρχισμός είναι ένα πολιτικό,κοινωνικό,ιδεολογικό κίνημα  στο οποίο οι υποστηρικτές του εναντιώνονται στις κατεστημένες από την πολιτεία αρχές. Οι αρχές αυτές διαφοροποιούνται κάθε φορά ανάλογα με τα κοινωνικά status που επικρατούν και ανάλογα με τα πρότυπα ζωής που προωθεί η κοινωνία στην οποία ζούμε. Στις μέρες μας ο αναρχισμός εναντιώνεται σε θέματα ρατσισμού, κοινωνικού κομφορμισμού, φυλετικων και άλλων διαξιφισμών, σε θέματα εξουσίας και καταστολής. Αρχή του αναρχισμού αποτελεί η δημιουργία μιας ισοπολιτείας και η άρση των διαφοροποιήσεων, στις οποίες βασίζονται πάντα τα μεγαλύτερα προβλήματα κοινωνικής παθογένειας.

Πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσω πως υπάρχουν πολλά είδη αναρχισμού, ωστόσο θα ήθελα να αναφερθώ στην ουσία της έννοιας του αναρχισμού χωρίς να την διασπάσω σε ομάδες.

Η έννοια του βεγκανισμού

Ο βεγκανισμός αποτελεί έναν τρόπο ζωής υπέρ της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων. Ως αρχή του βεγκανισμού τίθεται η κοινή προέλευση ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων, και μέσω αυτής της αρχής γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας πολιτείας στην οποία θα εχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων.

Τι σχέση εχει ο αναρχισμός με τον βεγκανισμό

Η σχέση αναρχισμού – βεγκανισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη, καθώς και οι δύο έννοιες υποστηρίζουν τα ίσα δικαιώματα κάθε έμβιου πλάσματος απέναντι στην ζωή. Και οι δύο έννοιες προυποθέτουν την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων και στηρίζουν την έννοια της ελευθερίας με ότι αυτή η έννοια συνεπάγεται. Ωστόσο οι υπερασπιστές του αναρχισμού θέτουν ως αρχή τον παράγοντα άνθρωπο, και δεν κατανοούν την κοινή προέλευση αυτού με τα μη ανθρώπινα ζώα. Κρίνουν το θέμα των ζώων από πολιτικής σκοπιάς και όχι με βάση το κοινό προνόμιο της ζωής.

Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν....

Παρά το γεγονός πως θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ταυτόσημες τις έννοιες του βεγκανισμού και του αναρχισμού, τα πράγματα περιπλέκονται όταν στην μέση τίθεται θέμα προτεραιοτήτων. Η πλειοψηφία των αναρχικών θεωρεί προτεραιότητα την κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την μάχη για την κατάρρευση ενός συστήματος. Αντίθετα, ο βεγκανισμός εξακολουθεί και μάχεται κατά των ίδιων παθογενών καταστάσεων, μη ξεχωρίζοντας τα ανθρώπινα από τα μη ανθρώπινα ζώα. Όταν υφίσταται ένας τέτοιου είδους διαχωρισμός, δυστυχώς είναι δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή της συνεννόησης και της μετέπειτα συνεργασίας...

Τελικά άλλο είναι η έννοια του αναρχισμού και διαφορετικός ο τρόπος εφαρμογής και υποστήριξής του από τους εκπροσώπους του!!!

 Τελικά ο αναρχισμός στηρίζει το σύστημα ?

Έχοντας πλέον αποσαφηνίσει την έννοια του αναρχισμού, θα εξετάσουμε με ποιόν τρόπο οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης έννοιας τροφοδοτούν το σύστημα, το οποίο μάχονται να ανατρέψουν. Δεν θα μιλήσω για θέμα ηθικής, αλλά θα επιδοθώ στην πραγματική ουσία του θέματος, βάση πάντα της αναρχικής δεοντολογίας.

Καταναλώνοντας κρέας και ζωικά προιόντα οι ενστερνιστές της ιδέας του αναρχισμού «πέφτουν» μόνοι τους στην διαδικασία στήριξης του συστήματος που προσπαθούν να ανατρέψουν. Στηρίζουν την βιομηχανία του κρέατος και των ζωικών προιόντων, τις φαρμακοβιομηχανίες, την βιομηχανία της παραγωγής ζωοτροφών, και κάθε άλλο μεγάλο κεφάλαιο που υποβόσκει πίσω από την κατανάλωση κρέατος. Επομένως οι ίδιοι οι υποστηρικτές μια ιδέας ανατρεπτικής για το σύστημα, τροφοδοτούν με την στάση και τις επιλογές τους το ίδιο το σύστημα!

Οι ενστερνιστές της ιδέας του αναρχισμού καταναλώνοντας ζώα στερούν το δικαίωμα από τους συνανθρώπους τους έναν υγειή πλανήτη. Είναι πασίγνωστα πλέον τα αρνητικά αποτελέσματα της μαζικής εκτροφής ζώων για τον πλανήτη. Εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα, φαινόμενα όξινης βροχής, αποψίλωση των δασών είναι μόνο λίγα από τα πολλά αρνητικά της κρεοφαγίας για το περιβάλλον.

Με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προιόντων οι σημερινοί αναρχικοί δινουν προτεραιότητα στα δικά τους θέλω και τις δικές τους απολαύσεις εκμηδενίζοντας έτσι τις προσπάθειες των μαχόμενων υπέρ της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ζώων να επιτύχουν τον στόχο τους.
Σημερινοί αναρχικοί – κρεοφάγοι στηρίζουν την διαιώνιση της φτώχειας και της πείνας λαών όπου βιώνουν τα παραπάνω. Ενώ δηλαδή μιλάνε για ελευθερία και ίσα δικαιώματα ταυτόχρονα, δεν μπορούν να αποκοπούν από το εγώ τους και την ικανοποίηση αυτού, αδιαφορώντας, συνήθως εν αγνοία τους για τα κοινωνικά προβλήματα που τροφοδοτούν με την στάση τους!

Με την κρεοφαγία να δεσπόζει στην πλειοψηφία των υποστηριχτών τις αναρχικής ιδέας, δημιουργούνται νεα προβλήματα κοινωνικής παθογένειας. Γεννιέται ένα νέο φάσμα ρατσισμού και νέων διακρίσεων.

Συνοψίζοντας....

Η ουσία του αναρχισμού και οι αξίες όπου η έννοια αυτή πρεσβεύει συνάδουν άμεσα με αυτές του βεγκανισμού. Ωστόσο η διαφορά έγκειται στον τρόπο εκπροσώπισης της κάθε ιδέας από τους υποστηρικτές της. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνουν κάποιες αναθεωρήσεις ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.