Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Προκήρυξη Πορείας Αριστερής για την Πρωτομαγιά

ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ, Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ
Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης μιας μεγάλης εργατικής απεργίας στο Σικάγο το 1886 με κύριο αίτημα 8 ώρες ύπνο, 8 ώρες εργασία και 8 ώρες ψυχαγωγία κάτι όχι και τόσο δεδομένο αφού ο κόσμος δούλευε ασταμάτητα.Το 1889 το ιδρυτικό συνέδριο της δεύτερης διεθνούς ανακηρύσσει την Πρωτομαγιά ως παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης.Η μέρα αυτή αποτελεί ημερομηνία μεγάλης σημασίας γιατί το πολιτικό σύστημα που ελέγχεται από την άρχουσα ταξη προσπαθεί να καταπατήσει με αυταρχικά και αντιλαικά μέτρα τα δικαιώματα που έχουν κερδιθεί,όπως τα δικαιώματα για εκπαίδευση,εργασία και ασφάλιση.

Σήμερα τα μέχρι τώρα εργασιακά μας δικαιώματα καταπατούνται. Η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα. Ενώ υπάρχουν άμεσες ανάγκες για κάλυψη θέσεων - όπως π.χ. σε όλα τα σχολεία της χώρας - οι προσλήψεις είναι μηδενικές, η ευέλικτη απασχολισημότητα βρίσκεται στο ζενίθ της σε βάρος της σταθερής εργασίας (βλ. συμβασιούχους, part-time απασχόληση) που κινείται στα πλαίσια ενός γενικευμένου κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Το βιοτικό μας επίπεδο χειροτερεύει καθημερινά. Οι μισθοί μειώνονται. Οι φόροι αυξάνονται. Τα ασφαλιστικά ταμεία καταληστεύονται με διάφορους πλάγιους τρόπους (βλ. Ομόλογα και εισφοροαπαλλαγές σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες) με εντολή της ίδιας της κυβέρνησης. Καταργούνται οι ενιαίοι κανόνες μισθών με στόχο την εξατομίκευση της αμοιβής και οι μισθοί συνδέονται με τον βαθμό απόδοσης του κάθε εργαζομένου μέσω της αξιολόγησης. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι η κατάργηση του 8ωρου, η έξαρση του φαινομένου της μαύρης (ανασφάλιστης) εργασίας και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Oλα αυτά συνηγορούν στο ότι τα αιτήματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 1886 είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Στο χώρο της εκπαίδευσης η επίθεση που διενεργείται από Ε.Ε. - ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων έχει ως στόχο πέντε βασικούς άξονες:

Α) Την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση - ιδιωτικοποίηση

Β) Την επίταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση

Γ) Την πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται με το πτυχίο

Δ) Τη φίμωση-πειθάρχηση του φοιτητικού - μαθητικού κινήματος μέσω του ποινικοποίησης του φοιτητικού - μαθητικού συνδικαλισμού

Ε) Τη μαζική παραγωγή πειθήνιων, υπερεξειδικευμένων υπαλλήλων, έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας (απολύσεις, χαμηλοί μισθοί, ελαστικό ωράριο, απλήρωτες υπερωρίες κλπ)

Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων των Κ.Ε.Σ. με τα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τους νόμους για τα Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης - Αξιολόγησης - ΔΟΑΤΑΠ του 2005, αλλά και με τον νέο Νόμο - Πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 έβγαλαν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς τον τελευταίο χρόνο. Το αίτημα του 1886 για την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας είναι αντίστοιχο με αυτό της Πραγματικά Δημόσιας & Δωρεάν Παιδείας του 2006-7. Όπως όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα στη σταθερή εργασία και στον ελεύθερο χρόνο, έτσι και όλοι ανεξαρτήτως οικονομικο - κοινωνικών χαρακτηριστικών θα πρέπει να έχουν δικαίωμα στην δωρεάν παιδεία σ’ όλες τις βαθμίδες της. Έτσι, στόχος μας πρέπει να είναι η διεύρυνση του Πανεκπαιδευτικού μετώπου σε Παλλαϊκό.
Η μαζικότητα των αγώνων των προηγούμενων χρόνων θα είναι ο οδηγός μας τώρα που τα δικαιώματα μας θίγονται καθημερινά. Ολοένα και περισσότερο περιορίζονται τα επαγγελματίκα μας δικαιώματα. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον νέο πολυνόμο στερεί το δικαίωμα της επαγγελματικής αποκατάστασης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς αφού αποδυναμώνει το πτυχείο τους με ανόητες πιστοποιήσεις! Πιστοποιήσεις που αφήνουν τους πτυχιούχους ξεκρέμαστους μέσα στην οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας.

ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ, Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ (Μπερτολντ Μπρεχτ)

Πως συνεχίζουμε όμως;;;

Μετά την τακτική επιλογή του φοιτητικού κινήματος για τερματισμό των καταλήψεων πανελλαδικά, πιστεύουμε, ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει με άλλους τρόπους δράσης όπως μονοήμερες καταλήψεις μόνο τις ημέρες συλλαλητηρίων για να εξασφαλίζουν την μέγιστη συμμετοχή σ’ αυτά (χωρίς, βέβαια, να αποκλείουμε τις καταλήψεις διαρκείας αν αυτές κριθούν απαραίτητες). Η αρχή πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή όλων μας στην Πρωτομαγιάτικη πορεία. Πρέπει να διατηρηθούμε σε εγρήγορση έτσι ώστε να πετύχουμε τον πρωταρχικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την οριστική απόσυρση του νέου Νόμου - Πλαίσιο και παράλληλα να παλέψουμε για μοναδική προυπόθεση για εργασία το πτυχίο. Συγχρόνως προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες προκειμένου να αποκρούσουμε την επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση με το νέο πολυνομοσχέδιο. Με τη συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις και με τη δυναμική παρέμβαση μας σε οποιαδήποτε όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τμήματα του νέου νόμου, αλλά και στις Πανεκπαιδευτικές ή Πανεργατικές πορείες θα δείξουμε ότι τίποτα δεν τελείωσε και ότι είμαστε ακόμα εδώ!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΡΑ ΠΑΛΗΣ. ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΠΤΥΧΙΟ
ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1Η ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΟ Ε.Κ.Η.

ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ
Η δύναμη ξανά στους φοιτητές

eduporeia.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.