Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Σαν σήμερα στις 16 Ιούνη του 1945, έδωσε τέλος στη ζωή του ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης



Σαν σήμερα στις 16 Ιούνη του 1945, έδωσε τέλος στη ζωή του ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης(Θανάσης Κλάρας), όντας περικυκλωμένος ο ίδιος και η ομάδα του στο Φαράγγι του Φάγγου (Μεσούντα Αρτας) από τους στρατιώτες του μονορχοφασιστικού στρατού και δεν θέλοντας να πέσει ζωντανός στα χέρια τους.

Μια μικρή αναδρομή: 
Γενάρης 1942: Με εντολή του ΚΚΕ ο Άρης μεταβαίνει στη Ρούμελη για να εξετάσει επιτόπου τις δυνατότητες ένοπλου αγώνα στην περιοχή. Συγκροτεί τις πρώτες αντάρτικες ομάδες και τον Μάη βγαίνει στο βουνό.
Ιούνης 1942: Στη Δομνίστα Ευρυτανίας ο Άρης κηρύσσει τον πόλεμο κατά των κατακτητών.
Σεπτέμβρης 1942: Η πρώτη μάχη του Άρη και η πρώτη νίκη κατά των Ιταλών στη Ρεκά (Γκιώνα).
25-26 Νοέμβρης 1942: Με τη συνεργασία ανταρτικών ομάδων του ΕΛΑΣ, υπό τον Άρη, του ΕΔΕΣ, υπό τον Ζέρβα και Άγγλων αξιωματικών, πραγματοποιείται η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στη Φθιώτιδα.
18 Δεκέμβρης 1942: Δυνάμεις του ΕΛΑΣ της Ρούμελης με επικεφαλή τον Άρη συγκρούονται στο Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας με ένα Ιταλικό σύνταγμα. Η μάχη αυτή εμπνέει το πασίγνωστο τραγούδι «ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ(Ο ΑΡΗΣ).
Οκτώβρης 1943: Ξεσπάει εμφύλια σύρραξη μεταξύ ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ που περιορίζεται στην Ήπειρο.
Απρίλης 1944: Ο Άρης φεύγει από τη Ρούμελη περνάει τον Κορινθιακό και αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο.
Σεπτέμβρης 1944: Οι Γερμανοί κατακτητές αρχίζουν την εκκένωση της Ελλάδας. Στην Πελοπόννησο ο Άρης δίνει μάχες με τα τάγματα ασφαλείας που υπερασπίζονται τις πόλεις σαν οπισθοφυλακή των Γερμανών.
17 Νοέμβρη 1944: Συγκαλεί στη Λαμία τη μεγάλη σύναξη των καπεταναίων του ΕΛΑΣ.
Δεκέμβρης 1944: Την περίοδο των Δεκεμβριανών βρίσκεται στην Ήπειρο μαζί με τον Στέφανο Σαράφη, μετά από εντολή του ΕΑΜ, για να ελέγχει τον Ζέρβα!
Φλεβάρης-Μάρτης 1945: Έρχεται σε ρήξη με τις ηγεσίες του ΕΑΜ και του ΚΚΕ για τη συμφωνία της Βάρκιζας και εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τα όπλα. Ο Άρης με λίγους πιστούς φεύγει πάλι προς τα βουνά και κηρύσσει νέο αγώνα για να φύγουν οι Άγγλοι.
12 Ιούνη 1945: Η ηγεσία του ΚΚΕ με δημοσίευμά της στο Ριζοσπάστη αποκηρύσσει τον ίδιο και τη δράση του.
16 Ιούνη 1945: Εγκλωβίζεται από παρακρατικές ομάδες και άνδρες του 118ου τάγματος εθνοφυλακής στη Χαράδρα του Φάγγου στη Μεσούντα Άρτας. Ο Άρης αυτοκτονεί με το πιστόλι του, τον ακολουθεί στον θάνατο ο Τζαβέλας με μία χειροβομβίδα. Την ίδια μέρα ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει απόφαση της Κ.Ε του ΚΚΕ που τον διαγράφει από το κόμμα.
18 Ιούνη 1945: Τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα κρεμιούνται σε φανοστάτη στη κεντρική πλατεία των Τρικάλων.
Ο Άρης στη σύσκεψη των καπεταναίων στη Λαμία(17-11-1944) είχε πει:
«Αν ζήσει κανένας σας να θυμάται τα λόγια αυτά. Οι Εγγλέζοι θα σας σφάξουν όλους σαν αρνιά, εγώ στα χέρια τους δεν θα πέσω, γιατί τα βουνά με ξέρουν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.