Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

13ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010, 19:00


Στην εκμετάλλευση δίχως όρια, αλληλεγγύη χωρίς σύνορα!
 

Από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου μετατρέπουμε το πάρκο της παραλίας -πάρκο των σκύλων- σε έναν πολύμορφο και πολύχρωμο χώρο και στήνουμε το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Από αυτή την εβδομάδα όμως και για το επόμενο δεκαήμερο η πόλη θα ξεκινήσει να κινείται στους ρυθμούς του φεστιβάλ, με μια σειρά από προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.
Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερο, ενώ μόνο πέρυσι το επισκέφτηκαν πάνω από 15.000 Θεσσαλονικείς. Στη μεγάλη γιορτή που στήνουμε φέτος συμμετέχουν περισσότερες από 100 πολιτικές, συνδικαλιστικές και μεταναστευτικές συλλογικότητες της πόλης, ενώ στις δύο σκηνές του φεστιβάλ θα εμφανιστούν πάνω από 25 συγκροτήματα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.Δεκάδες εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, κουζίνες, παιδότοπος καθώς και περισσότερα από είκοσι
εργαστήρια-συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο φετινό φεστιβάλ.
Οι βασικοί θεματικοί άξονες του φεστιβάλ, θα είναι τρεις. Η αντίσταση στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης και την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου, μέσα από τους νέους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε., όπως η FRONTEX, τα νέα κέντρα ελέγχου, οι συνθήκες του Δουβλίνου κοκ. Η διεκδίκηση του δικαιώματος στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και της άμεσης νομιμοποίησης των μεταναστών. Και φυσικά, οι αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λεηλασίας που επιβάλλουν κυβερνήσεις και
διεθνείς οργανισμοί.
Το φεστιβάλ φέτος έχει επεκταθεί, εντάσσοντας στο πρόγραμμά του μια σειρά από τοπικές και θεματικές εκδηλώσεις. Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 16/6 με την καθιερωμένη πλέον προφεστιβαλική εκδήλωση στην πλατεία του Ευόσμου και συναυλία με τις Φούσκες και την BluesMobilBand. Θα ακολουθήσει την Πέμπτη 17/6 ανάλογη εκδήλωση στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς με πρόγραμμα με κλόουν για παιδιά και συναυλία με τη συμμετοχή των Πλανήτες, Profite-Rollκαι τους Γ.Στολάκη και Μαύρο Σκύλο στα «Τραγούδια της Προδοσίας». Η αυλαία των τοπικών
προφεστιβαλικών εκδηλώσεων θα κλείσει την Παρασκευή 18/6 στην Τούμπα (Κέντρο Πολιτισμού-πάνω στη Λαμπράκη), όπου ντόπιοι και μετανάστες θα κουβεντιάσουν στα πλαίσια συζήτησης για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς στο περιβάλλον της κρίσης και αμέσως μετά θα διασκεδάσουμε όλοι και όλες μαζί με τα τραγούδια του Ε.Δερμιτάσογλου, του Γ. Μήτση και του Β.Πρατσινάκη.
Όλες οι τοπικές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 19:00.
Τέλος την Κυριακή 20/6 στις 20:30 το σχολείο ελληνικής γλώσσας «Οδυσσέας» και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την ομάδα μεταναστών στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια». Η παράσταση που μόνο «ερασιτεχνική» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί –καθώς η θεατρική ομάδα μεταναστών έχει βραβευτεί με το β’ Πανελλαδικό βραβείο ερασιτεχνικού θεάτρου- φιλοξενείται στο χώρο του ContactArtClub(Δάφνης 12).
Να θυμίσουμε ότι ο ξενώνας προσφύγων έχει ανάγκη από γάλα, πάνες, παιδικές κρέμες, απορρυπαντικά και τρόφιμα. Κάθε προσφορά τόσο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όσο και στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις είναι απαραίτητη και καλοδεχούμενη!
Σας επισυνάπτουμε τα αναλυτικά προγράμματα των συζητήσεων, των συναυλιών και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 25-26-27 Ιουνίου, στα πλαίσια του 13ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ. Σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές τα προγράμματα θα απικαιροποιούνται με νέα δελτία τύπου.
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.