Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η χώρα στο... πόδι για εργασιακό και ασφαλιστικό

 Υπό το βάρος των αλλαγών στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι κατεβαίνουν στους δρόμους, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα. Μετά την ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα και σε τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.


Απεργιακές συγκεντρώσεις


Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την ίδια ώρα από την Ομόνοια θα ξεκινήσει το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Προβλήματα θα παρατηρηθούν στις μετακινήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, τα σωματεία εργαζομένων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια για να διευκολύνουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στο κέντρο.

Ειδικότερα, τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

►Τα λεωφορεία από τις 8:00 μέχρι και τις 20:00
►Τα τρόλεϊ από τις 7:30 μέχρι και τις 20:00
►Μετρό και ΗΣΑΠ από τις 10:00 έως και τις 16:00
►Τραμ από τις 11:20 έως και τις 14:30
Κανονικά θα κυκλοφορούν τα ταξί.


Χειρόφρενο στο σιδηρόδρομο, κανονικά οι πτήσεις

Κανονικά θα εκτελούνται οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό, ωστόσο, προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν στις πτήσεις προς τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια του εσωτερικού, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συλλόγων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην απεργία. Στην κινητοποίηση δεν μετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Όσον αφορά στον ΟΣΕ, θα πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών, ενώ ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και οι συρμοί του Προαστιακού. Εκτός λειτουργίας τίθεται και η σιδηροδρομική σύνδεση του "Ελευθέριος Βενιζέλος" με την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα και οι συρμοί του μετρό να σταματούν τη διαδρομή τους στη Δουκ. Πλακεντίας.

Στο κόκκινο το λιμάνι του Πειραιά

Χωρίς προβλήματα θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από τα λιμάνια της χώρας, ωστόσο αμφίβολο είναι το μέλλον των 21 προγραμματισμένων δρομολογίων από το λιμάνι του Πειραιά. Παρά το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) δεν θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και Στέφενσον αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη κινητοποίηση. Το πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία στο λιμάνι, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλόων, Απόστολος Βεντούρης, σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ζήτησε την παρέμβαση των αρχών για να φύγουν κανονικά τα πλοία.
 
Εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του "Στέφενσον" καλούν όσους έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν σήμερα από τον Πειραιά να μην προσέλθουν στο λιμάνι.

 Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι. Κατόπιν αυτού, από τις 6 το πρωί της Τρίτης μέχρι και τις 6 το πρωί της Τετάρτης, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά και οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες δεν μεταδίδουν ειδήσεις, ενώ καμία εφημερίδα δεν θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

Με απεργία διαρκείας προειδοποιεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία αποφάσισε και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τρίτης, αναμένεται να αποφασισθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, προειδοποίησε για απεργία διαρκείας, σε περίπτωση που ανατραπεί το ασφαλιστικό καθεστώς και επιχειρηθεί περαιτέρω μετοχοποίηση ή πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.