Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Συνταγματικά κωλύματα σε πέντε διατάξεις του Ασφαλιστικού

Νέα συνταγματικά κωλύματα ανακάλυψε το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη δεύτερη ημέρα επεξεργασίας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Προβληματικές είναι οι διατάξεις για τον τρόπο καθορισμού της βασικής σύνταξης και τις συγχωνεύσεις των Ταμείων. Αντιθέτως, ενεκρίθη η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικές πέντε διατάξεις. Πρόκειται για:

Τον καθορισμό μέσω κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του ποσού της βασικής σύνταξης (το άρθρο 80 του Συντάγματος επιτάσσει τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων με νόμο).
 
Τη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο δεν θα καλύπτει από την πρωτοχρονιά του 2011 τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων (είναι αντίθετη με το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο "α δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους").
 
Την αναστολή καταβολής σύνταξης σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται (Προσκρούει στο άρθρο 1 της ΕΣΔΑ για την προστασία της περιουσίας).
 
Την πρόβλεψη για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με την οποία όσοι διορίζονται στο Δημόσιο από την πρωτοχρονιά του 2011 θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (Απευθύνεται σύσταση να υπάρξει ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής με βάση τον κανονισμό του κοινοβουλίου).
 
Τους όρους συνταξιοδότησης χηρών (Ζητείται ρύθμιση για τους δημοσιους υπαλλήλους με βάση την αρχή της ισότητας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.