Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Η αστυνομία του Μεξικό εμπόδισε το καραβάνι αλληλεγγύης να φτάσει στον Αυτόνομο Δήμο Σαν Χουάν Κοπάλα (Οαχάκα)



Το καραβάνι αλληλεγγύης «Bety Carino και Jiri Jaakola» ξεκίνησε από την πόλη του Μεξικού στις 7 Ιουνίου με σκοπό να σπάσει τον αποκλεισμό των παραστρατιωτικών και να μεταφέρει 40 τόνους με τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους του Αυτόνομου Δήμου Σαν Χουάν Κοπάλα της ιθαγενικής φυλής Τρίκι. Το καραβάνι αποτελούταν από 8 λεωφορεία και συμμετείχαν άνθρωποι από 43 κοινωνικές-πολιτικές οργανώσεις όπως η APPO και η VOCAL, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελεύθερα μέσα ενημέρωσης όπως το Radio Ocupa, εμπορικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, διεθνείς παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποιοι βουλευτές.

Λίγα χιλιόμετρα πριν τον Αυτόνομο Δήμο η πολιτειακή και ομοσπονδιακή αστυνομία εμπόδισε το καραβάνι να συνεχίσει λέγοντας τους πως ακούσαν πυροβολισμούς και πως δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του καραβανιού, στην ουσία καλύπτοντας και προστατεύοντας την παραστρατιωτική οργάνωση UBISORT. Οι συμμετέχοντες στο καραβάνι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πόλη του Μεξικού και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι παραστρατιωτικοί είχαν εξαπολύσει ξανά απειλές για ένοπλη επιθέση αν το καραβάνι προσπαθούσε να φτάσει στην κοινότητα. Έιχε προηγηθεί στις 5 Ιουνίου επίθεση στην κοινότητα από 5 διαφορετικά σημεία που κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό ενός συντρόφου από σφαίρες και στις 4 Ιουνίου παραστρατιωτικοί μπλόκαραν τον δρόμο με μεγάλες πέτρες.

Ταυτόχρονα με το καραβάνι πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην πόλη του Μεξικού και στην Οαχάκα. Στις διαδηλώσεις που συμμετείχαν αλληλέγγυοι/ες και ιθαγενείς Τρίκι οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν άγρια επίθεση παρόλο που στους συγκεντρωμένους υπήρχαν μέχρι και μωρά. Επίσης, πραγματοποίηθηκαν δράσεις αλληλεγγύης και συγκεντώσεις σε αρκετές χώρες.



Ακολουθούν αποσπάσματα από την τελευταία ανακοίνωση του Αυτόνομου Δήμου:

«Στις 8 Ιουνίου δεν καταφέραμε να σπάσουμε τον κλοιό των παραστρατιωτικών αλλά καταφέραμε και καταφέρνουμε να σπάμε τον κλοιό της ενημέρωσης. Σας ευχαριστούμε που μας συνοδέψατε σύντροφοι και συντρόφισσες και συνεχίζουμε να απευθύνουμε εθνικό και διεθνές κάλεσμα αλληλεγγυής για τη συνέχιση αυτού του αγώνα. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω μέχρι να γίνει σεβαστός ο Αυτόνομος Δήμος.

Έχουμε ως αναφορά τα επιτεύγματα του EZLN όπως τα συμβούλια καλής διακυβέρνησης και τους αυτόνομους δήμους, αλλά ξεκαθαρίζουμε πως δεν κατευθυνόμαστε από αυτόν ούτε από κανέναν εκτός από τις κοινότητες μας. Σε κατάλληλη στιγμή θα περιγράψουμε αναλυτικότερα τον τρόπο με τον οποίο οργανωνόμαστε και ποιά θα είναι η πολιτική συγκρότηση του κινήματος μας. Θα αποτελείται από συντονιστές που θα αλλάζουν κυκλικά και που η μόνη τους αποστολή θα είναι να εφαρμόζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις κοινοτικές συνελεύσεις.

Στους συντρόφους ζαπατίστας του EZLN στέλνουμε έναν αδερφικό χαιρετισμό και τονίζουμε πως το εγχείρημα μας είναι εμπνευσμένο από τα συμβούλια καλής διακυβέρνησης. Ελπίζουμε με τρόπο ειρηνικό να πετύχουμε κάποια από αυτά που έχετε πετύχει, που έχουμε μάθει από εσάς και τα οποία είναι εφικτά.

Ζήτω το καραβάνι «Bety Carino και Jiri Jaakola»

Ζήτω oi Timoteo Ramirez και Tleriberta Castro

Ζήτω η αξιοπρεπής αντίσταση αυτού του ελεύθερου λαού

Για μία κυβένηση που κυβερνά υπακούοντας

Με σεβασμό

Αυτόνομος Δήμος Σαν Χουάν Κοπάλα

8 Ιουνίου 2010»

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΗΜΟ ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ ΚΟΠΑΛΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.