Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Κείμενο από την Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών για Ενιαίο Πολυμορφικό Κίνημα

Τα γεγονότα της 5ης Μαΐου έχουν καταγραφεί τόσο από τα καθεστωτικά ΜΜΕ όσο και από τα κείμενα ατόμων, ομάδων και συλλογικοτήτων του αναρχικού / αντιεξουσιαστικού χώρου και δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται εκτενής αναφορά σε αυτά.





Περιληπτικά, την 5η Μαΐου πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες σε όγκο και δυναμική πορείες μετά την πτώση της δικτατορίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν οργισμένοι στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα νέα οικονομικά μέτρα, που θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οι συγκρουσιακές διαθέσεις του πλήθους εκφράζονται τόσο με τα επιθετικά συνθήματα, όσο και με συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, με επιθέσεις σε καπιταλιστικούς στόχους και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή. Την ορμή των διαδηλωτών ανακόπτει η είδηση ότι τρεις υπάλληλοι της Marfin πέθαναν από ασφυξία, μετά την φωτιά που προκλήθηκε στο υποκατάστημα της οδό Σταδίου.




Η καταστολή που ακολουθεί στην περιοχή των Εξαρχείων θυμίζει την συμπεριφορά στρατού κατοχής σε κατεχόμενη πόλη. Οι προστάτες του πολίτη εισβάλουν στο Δίκτυο για τα Πολιτικά Δικαιώματα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους και χτυπώντας όσους βρίσκονται στο δρόμο τους, ξυλοκοπούν, βρίζουν και συλλαμβάνουν κόσμο που κινείται στην περιοχή, σπάνε τις τζαμαρίες καφενείου που είναι κατάμεστο από ανθρώπους, εισβάλουν σε πολυκατοικία και ξυλοκοπούν μια κάτοικο, σπάζοντας της τα δόντια και το χέρι, χτυπούν δικηγόρους ενώ το πογκρόμ ολοκληρώνεται με την αδικαιολόγητη εισβολή τους, χωρίς ένταλμα ή εισαγγελέα, στον χώρο πολύμορφης δράσης αναρχικών στην οδό Ζαΐμη. Όλα αυτά, δεν τα αναφέρουμε για να πάρουμε το ρόλο του θύματος, αφού πιστεύουμε ότι βιώνουμε την όξυνση του ταξικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός και δεν τρέφουμε αυταπάτες για “δημοκρατικά” δικαιώματα.




Ταυτόχρονα με τις επιθέσεις της αστυνομίας, το κράτος και τα ΜΜΕ εκμεταλλεύονται τον θάνατο των τριών υπαλλήλων της Marfin, προκειμένου να συκοφαντήσουν και να θέσουν υπόλογο το αναρχικό κίνημα. Δηλαδή, οι ίδιοι που προκλητικά περιφρονούν την αξία της ανθρώπινης ζωής, με τα οικονομικά μέτρα, την ατιμωρησία και την αποσιώπηση στα κρατικά και εργοδοτικά εγκλήματα, παίζουν για ακόμη μια φορά το επικοινωνιακό τους παιχνίδι, κατηγορώντας ευθαρσώς για δολοφονία έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο. Και ενώ το κράτος και τα αρχιτσιράκια του απέτυχαν, για ευνόητους λόγους, να πείσουν την κοινωνία ότι για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων είναι υπόλογος ο αναρχικός χώρος, ο ίδιος ο αναρχικός χώρος έδειξε με την στάση του υπόλογος. Ο παρορμητισμός και η ένταση που επικράτησαν δημιούργησαν κλίμα συνενοχής, το οποίο συνοδεύτηκε από ένα παραλήρημα, σε προφορικό και γραπτό λόγο, το οποίο τείνει να διασπάσει ακόμα περισσότερο τον αναρχικό χώρο, σε μια χρονική συγκυρία που επιτάσσει την ένωση των αναρχικών σε μια γροθιά.




Η ευκολία με την οποία ανάγονται συμπεράσματα, φωτογραφίζονται πιθανοί ύποπτοι, και εκτοξεύονται κατηγορίες δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αφού ούτε ποιοι το έκαναν γνωρίζουμε, ούτε τις προθέσεις τους. Όπως δεν τα γνωρίζουν και αυτοί που έχουν δώσει τον οποιοδήποτε χαρακτηρισμό.




Αυτό που πρέπει να (ξανα)γίνει κατανοητό είναι πως σε κάθε ταξική κοινωνία οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους, δηλαδή αστυνομία, δικαστήρια, φυλακές και ΜΜΕ, δεν είναι ουδέτεροι μηχανισμοί. Πραγματικός τους ρόλος δεν είναι η προστασία ή η ενημέρωση των αδικημένων πολιτών, αλλά να υπερασπίζονται και να προστατεύουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Στον καπιταλισμό υπερασπίζονται τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Η άρχουσα τάξη χρειάζεται αυτούς τους μηχανισμούς για να την προστατεύσουν από τις αντιδράσεις των καταπιεσμένων απέναντι στο άδικο σύστημα. Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βρίσκεται σήμερα η παγκόσμια οικονομία, από τις επιλογές της τάξης των πλουσίων, οι θεσμοί αμφισβητούνται από τον λαό. Η τωρινή κοινωνική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τον λαό σε εξεγερσιακές λογικές, οι οποίες με την σειρά τους θα δώσουν θέση στις επαναστατικές διαδικασίες και θα οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της παρούσας κατάστασης. Ο δικός μας ρόλος είναι η ανάδειξη του πραγματικού προσώπου του Κράτος, του Κεφαλαίου και των μηχανισμών τους, η αφύπνιση της κοινωνίας και η σύγκρουση με κάθε εξουσιαστική δομή και λογική.




Στόχος της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών για Ενιαίο και Πολυμορφικό Κίνημα είναι να ενώσει τους αναρχικους και παράλληλα να προπαγανδίσει τα οράματα μας για την ιδανική κοινωνία.




Όλοι μαζί, σύντροφοι και συνοδοιπόροι, στον δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση και την αναρχία.




Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών για Ενιαίο Πολυμορφικό Κίνημα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.