Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Νέα παρέμβαση για κατάργηση του θρησκευτικού όρκου

Ενα βήμα πιο κοντά στην πλήρη κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, σε δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες, έρχεται η Ελλάδα. 

Με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Κ. Παπαϊωάννου, τον καλεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε ο θρησκευτικός όρκος να αντικατασταθεί από τον πολιτικό.
Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δρα ως συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, έχει ήδη τοποθετηθεί από το 2008 υπέρ της πλήρους κατάργησης του θρησκευτικού όρκου με αφορμή την πρώτη καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπόθεση Αλεξανδρίδη).

Αφορμή της νέας παρέμβασης της Επιτροπής αποτέλεσε η δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας, πριν από λίγες ημέρες, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. Σύμφωνα και με αυτή την απόφαση, η Ελλάδα επιβάλλοντας έστω και προαιρετικά το θρησκευτικό όρκο, για όσους δηλώνουν ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, παραβιάζει (αρνητικά) το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, περί ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Και αυτό γιατί η ρύθμιση αυτή υποχρεώνει μάρτυρες και υπαλλήλους να αποκαλύπτουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, είτε για να ορκισθούν είτε για να αποφύγουν να δώσουν θρησκευτικού τύπου όρκο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλούσε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί άμεσα στις συστάσεις του και να καταργήσει τις ρυθμίσεις που οδηγούν στις παραβιάσεις αυτές. Η ΕΕΔΑ προτείνει ο όρκος να αντικατασταθεί παντού με την πολιτική διαβεβαίωση του μάρτυρα ή του υπαλλήλου, την επίκληση δηλαδή της τιμής και της συνείδησής του, χωρίς καμία αναφορά σε θρησκευτικά δόγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.