Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Υπ. Παιδείας: έτοιμο για καταστολή

Ετοιμο να παρέμβει -όπως έχει προαναγγείλει- είναι το υπουργείο Παιδείας ώστε να κατασταλεί η αποχή των εκπαιδευτικών από τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών, μετά και τη νέα απόφαση, χθες, της ΟΛΜΕ να συνεχίσει την κινητοποίηση.


Προς το παρόν, η ηγεσία του υπουργείου κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς τον τρόπο και τον χρόνο παρέμβασης. Ωστόσο, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ συνεδριάζει εκ νέου, θεωρούνται δεδομένες οι κινήσεις ετοιμότητας ώστε να ληφθούν τα καταλληλότερα μέτρα (μεταφορά γραπτών στην περιφέρεια, αντικαταστάτες βαθμολογητές και επιστράτευση που, πάντως, παραμένει έσχατη λύση). Από την άλλη, η ΟΛΜΕ ζητεί δημόσια συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να υπάρξει διέξοδος.


Καθοριστική πάλι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, η συνεχιζόμενη διάσπαση των τεσσάρων εκπροσώπων της ΔΑΚΕ (παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ.), παρά την προσπάθεια αποστασιοποίησης από τους δύο που στην προηγούμενη θυελλώδη συνεδρίαση είχαν ταχθεί κατά της συνέχισης. Αυτή τη φορά, ο ένας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Πεππές, δήλωσε παρών, ενώ ο δεύτερος, ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Γεώργας, προτίμησε να απουσιάσει. Παρ' όλα αυτά, οι άλλοι δύο της ΔΑΚΕ συντάχθηκαν με τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. (2 από τις Συνεργαζόμενες Κινήσεις -ΣΥΝ, 1 από ΕΣΑΚ - ΚΕΕ και 1 από τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις) και έδωσαν το τελικό 6-3 όπου μειοψήφησαν οι τρεις της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ). Η πρόταση από τον εκπρόσωπο της προσκείμενης στο ΚΚΕ παράταξης για αποχή διαρκείας απορρίφθηκε. Αντιθέτως, προτάθηκε και αποφασίστηκε μια παράσταση διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό και παράλληλα μια εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων.

Κατά τ' άλλα, ήταν έντονη, χθες, η δυσαρέσκεια των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ από την έκκληση-τελεσίγραφο της κ. Διαμαντοπούλου «να μην κρατούνται όμηροι 90.000 παιδιά», αλλά πολύ περισσότερο από την υπουργική πρωτοβουλία να απευθυνθεί στους αρχηγούς των κομμάτων. «Γιατί το έκανε; Για να μας μαλώσουν τα κόμματα;», έλεγαν χαρακτηριστικά πολλά από τα μέλη του Δ.Σ. ενώ δεν παρέλειψαν να προσθέσουν στους λόγους συνέχισης της αποχής την απογοητευτική συνάντηση στο υπ. Οικονομικών, όπου αποκαλύφθηκε ότι δεν θα πληρωθούν ούτε δεδουλευμένα από παρελθόντα έτη.

«Ο συνδικαλισμός δεν είναι κατευθυνόμενος και η αποχή δεν στοχοποιεί τη βαθμολόγηση, αλλά πρέπει να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεππές, θέλοντας να δώσει και τις δέουσες διευκρινίσεις για τις προθέσεις του κλάδου, κυρίως, έναντι των υποψηφίων που ήδη υφίστανται μεγάλη πίεση από την καθυστέρηση της διαδικασίας, η οποία πλέον θα επεκταθεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.


Την αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας «για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» επισημαίνει η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, ενώ σε συνέχεια των πολιτικών αντιδράσεων (ο ΛΑΟΣ επέκρινε τους εκπαιδευτικούς, η Ν.Δ. κατηγόρησε το υπ. Παιδείας ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά), ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την εκβιαστική τακτική της συκοφάντησης των εκπαιδευτικών, που ακολουθεί, και να αποφύγει τα αυταρχικά και αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει, τα οποία θα περιπλέξουν και θα οξύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.