Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ο Ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας φεύγει ο ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός…..έρχεται

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται το αδίστακτο της αστικής πολιτικής. Η θυσία των αγωνιστών του Στόλου της Ελευθερίας γίνεται διαπραγματευτικό χαρτί στους κρατικούς και ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την ίδια στιγμή που είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο του Ευρωστρατού, όλα τα αστικά κράτη αναγορεύουν σε πρώτιστο καθήκον των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων τους, εθνικών και υπερεθνικών, την Ασφάλεια του Αστικού Συστήματος Εξουσίας από τον Εσωτερικό Εχθρό. Την εργατική τάξη και τις εξεγέρσεις της.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο Τζο Μπάιντεν, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να κάνει επιδρομή στα πλοιάρια που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, με το αιτιολογικό ότι έτσι οι Ισραηλινοί απέτρεψαν τη μεταφορά όπλων στους Παλαιστινίους, δηλώνοντας ότι: «Το Ισραήλ έχει απόλυτο δικαίωμα να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του σε θέματα ασφάλειας»!

Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν προβάλλεται ως ήρωας του «Αραβικού κόσμου» εξαιτίας των υπερφίαλων επικριτικών για το Ισραήλ δηλώσεων του, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να εντάσσεται πλήρως στα αμερικανικά σχέδια και να προσπαθεί να αναβαθμίσει με προσεκτικά βήματα τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς πρότεινε την αποστολή στόλου του ΝΑΤΟ στο Ισραήλ, προκειμένου να επιβάλλει στο εβραϊκό κράτος να «τερματίσει το εμπάργκο» κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή εφοδίων προς τη Γάζα. Ο Μπαγκίς, διευκρίνισε πως δεν εννοεί μία επίθεση κατά του ισραηλινού στόλου, που επιβλέπει τον από θαλάσσης αποκλεισμό, αλλά ότι θα πρέπει να μην επιτραπεί στο Ισραήλ να εξακολουθεί να παρεμποδίζει τη μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα.

Από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού διαπιστώνουμε μια αμερικανοτουρκική συνοδοιπορία που αποσκοπεί στην αναδίπλωση του Ισραήλ, στο οποίο στέλνεται μήνυμα ότι δε μπορεί πλέον να αγνοεί τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επιχειρείται να εκτονωθεί η διεθνής κατακραυγή, αλλά και η εσωτερική αμφισβήτηση του αντιδραστικού ισραηλινού κατεστημένου από το Αραβικό στοιχείο και την ισραηλινή αντιπολίτευση των κινημάτων, με την αντικατάσταση του ισραηλινού αποκλεισμού από τον νατοϊκό.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. μένει στο περιθώριο, εμποδίζεται να παρέμβει στρατιωτικά στην περιοχή και οι προτάσεις αποστολής ειρηνευτικής ιμπεριαλιστικής ευρωπαϊκής δύναμης μένουν κενό γράμμα. Εξάλλου, το Ισραήλ είχε κάνει αντιπρόταση να αναλάβει ο αμερικανικός στρατός τον έλεγχο του εφοδιασμού της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.

Αλλά οι Τούρκοι διπλωμάτες δε μασούν τα λόγια τους. Είναι ιδιαίτερα ωμοί με την Ε.Ε. καθώς διαπιστώνουν ότι τελικά η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα εμποδιστεί.

Ερωτηθείς για τη διαφορετική αντίδραση της Τουρκίας και της ΕΕ μετά την αιματηρή επίθεση ισραηλινών δυνάμεων κατά του διεθνούς στολίσκου υπέρ της Γάζας, ο Μπαγκίς χαρακτήρισε «αστείες» τις πρώτες δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον: «Δεν καλείτε έναν επιτιθέμενο να κάνει έρευνες για την ίδια του την επίθεση».

Όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η αστική πολιτική και οι ιμπεριαλιστικές βλέψεις βλέπουν ενίοτε τα αντιπολεμικά κινήματα ως πιόνια στην σκακιέρα των ανταγωνισμών τους. Οι επιδερμικές ανθρωπιστικού χαρακτήρα δηλώσεις των κυβερνήσεων, σύντομα δίνουν τη θέση τους στην στυγνή πραγματικότητα των συμφερόντων εθνικών κρατών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Για μια ακόμη φορά, το παράδειγμα του Λιβάνου επαναλαμβάνεται (με χαρακτηριστικό παράδειγμα, ταυτόχρονα, αποτυχίας της αριστεράς να οριοθετηθεί και να σταθεί απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την τοποθέτηση Αλαβάνου, επικεφαλή του ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ, που καλούσε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να παρέμβουν έναντι της ισραηλινής εισβολής και να αποσταλούν ευρωπαϊκά ιμπεριαλιστικά στρατεύματα στην περιοχή).

Οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν ρόλο «ειρηνοποιού» εκτελώντας αστυνομικά καθήκοντα (έλεγχος χωρικών υδάτων Λιβάνου από τους ιμπεριαλιστικούς στόλους), με την συμφωνία των αστικών μερίδων, των ακροδεξιών χριστιανών φαλαγγιτών και της μουσουλμανικής Χεζμπολάχ, αλλά και του «Αραβικού κόσμου», ενώ το Απαρτχάιντ των Παλαιστινίων στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη και στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου συνεχίζεται κανονικά!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο προβληματισμός της διεθνούς ιμπεριαλιστικής κοινότητας επικεντρώνεται στο ζήτημα του Αποκλεισμού της Γάζας, ενώ οι εποικισμοί, τα τείχη της ντροπής, η κτηνώδη εκμετάλλευση και τυραννία των Παλαιστινίων εργαζομένων, η Εβραιοποίηση της Ιερουσαλήμ, το ζήτημα των προσφύγων, της διακυβέρνησης των Παλαιστινίων, των ευρύτερων πολιτικών διεκδικήσεων τους μένουν εκτός ατζέντας.

Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό του Αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού, κάνοντας στόχο τους εργατικού κινήματος την ικανοποίηση των αιτημάτων του.

Αναλαμβάνοντας διεθνείς πρωτοβουλίες πέρα από αστικά κόμματα εξουσίας, κράτη και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με Μποϋκοτάζ των Ισραηλινών προϊόντων, απαιτώντας την διακοπή όλων των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, μπλοκάροντας τη μεταφορά όπλων από τα λιμάνια Σούδας-Αστακού.

Δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπάρακ, Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ.



ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.