Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Δίκη για την δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

 «Μ' αυτή τη λογική καθημερινά στις διαδηλώσεις, όπου αστυνομικοί έχουν πάρει ακόμη και φωτιά, θα 'πρεπε να 'χαμε τριάντα-σαράντα νεκρούς. Γιατί αυτοί δεν πυροβολούν κι αυτός πυροβόλησε είναι αρμοδιότητα ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, όχι της ιατροδικαστικής επιστήμης».
Τη δηλωτική αυτή απάντηση έδωσε χθες ο ιατροδικαστής-πραγματογνώμονας, Συμεών Μεσογίτης, όταν εξεταζόμενος από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ερωτήθηκε αν οι συνθήκες πυροβολισμού κι εν προκειμένω «η ταραχή, ο φόβος κι ο πανικός που ισχυρίζεται ο δράστης ότι του είχαν προκληθεί λαμβάνονται υπόψη ιατροδικαστικά».

Κούγιας: «Ο άνθρωπος είναι καθ' όλα υγιής. Ποιος σας είπε ότι πάσχει από ψυχική πάθηση επειδή έπαθε στιγμιαίο πανικό; Μόνο οι τρελοί κάνουν εγκλήματα;».

Μάρτυρας: «Δεν είπα ότι είναι τρελός. Δεν μπορώ όμως εγώ να κρίνω πώς ήταν η ψυχική του κατάσταση εκείνη την ημέρα».

Κούγιας: «Το γεγονός ότι χρησιμοποίησε μόνο τις δύο σφαίρες από τις δώδεκα που είχε το όπλο δεν δείχνει κάτι;».

Μάρτυρας: «Οτι ένας εκπαιδευμένος αστυνομικός, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται σε ακραίες καταστάσεις, εδώ αντί να πυροβολήσει, όπως προβλέπεται, στον αέρα για εκφοβισμό, πυροβόλησε προς το πλήθος. Είμαστε ιατροδικαστές και παζάρια με μοίρες δεν κάνουμε. Το χέρι του ήταν στραμμένο προς το πλήθος. Οχι προς τα πάνω, σε ευθεία, κι αυτό προκύπτει ακόμη και με τα δεδομένα που θέτετε εσείς».

Σε άλλο σημείο βέβαια της εξέτασης Μεσογίτη ο κ. Κούγιας αναφερόμενος στον ειδικό φρουρό που κατά τους ισχυρισμούς του εκείνο το βράδυ «έπαθε ταραχή και πανικό» εξέφρασε την άποψη ότι ο Επαμ. Κορκονέας «μπήκε σε μια φασαρία γιατί η ιδιοσυγκρασία του είναι αντρειωμένου ανθρώπου».

Από την πλευρά του, ο μάρτυρας, που χθες εξεταζόταν για δεύτερη ημέρα από τον κ. Κούγια, συνέχισε να απαντά με νηφαλιότητα στις ερωτήσεις, παρά τη μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο συνήγορος, ζητώντας μάλιστα και την αυτόφωρη διαδικασία, επειδή ο κ. Μεσογίτης διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο ότι «με καθυβρίζει από την πρώτη στιγμή σπιλώνοντας το επιστημονικό μου κύρος γιατί δεν του αρέσουν οι απαντήσεις μου».

Ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κατάθεσης Μεσογίτη τον έχει αποκαλέσει «χθεσινό, άσχετο και επικίνδυνο», που «τελείωσε την ιατρική τριάντα χρόνων στη Ρουμανία», χθες μάλιστα τον αποστράφηκε λέγοντάς του «δεν ντρέπεσαι λιγάκι;», διέρρηξε τα ιμάτιά του ότι «ουδέποτε έχω εξυβρίσει μάρτυρα, αλλά ασκώ νόμιμα υπερασπιστικά δικαιώματα». Κατηγόρησε δε τον κ. Μεσογίτη για «πάθος σε βάρος του εντολέα μου».

Δεν ήταν πάντως μόνο ο μάρτυρας που δέχθηκε χθες τα «πυρά Κούγια».

Ο συνήγορος του Κορκονέα έβαλε:

* Κατά της προέδρου του δικαστηρίου, Αντζελίτας Παπαβασιλείου, παραπονούμενος ότι «δεν με προστατεύετε... το κλίμα έχει αλλάξει ...», ενώ άφησε και αιχμές σε βάρος της λέγοντας ότι «όλα δικαιολογούνται εδώ, αρκεί να 'ναι σε βάρος του κατηγορουμένου».

Οι απαντήσεις τις οποίες εισέπραξε από την κ. Παπαβασιλείου, που είναι κατά κοινή ομολογία «τέρας» ψυχραιμίας και η οποία μάλιστα του δήλωσε ότι «δεν θα σας ακολουθήσω σ' αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της ειρωνείας», ήταν αποστομωτικές.

Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι:

Πρόεδρος: «Για να μη μείνει κανένα παράπονο στους κατηγορούμενους ότι δεν διερευνώνται όλοι οι ισχυρισμοί τους...».

Κούγιας: «Γιατί τους έχετε ήδη καταδικάσει για να τους μείνει παράπονο;».

Πρόεδρος: «Να γραφτεί επί λέξει στα πρακτικά τι είπα εγώ και τι ο κ. συνήγορος».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είναι προκλητικό άλλα να λέτε κι άλλα να λέει ότι είπατε».

Κούγιας: «Πείτε στην κ. συνάδελφο για να μη νομίζει ότι λείπουμε από την αίθουσα...».

Πρόεδρος: «Δεν θα κάνω καθ' υπόδειξη δική σας παρατήρηση».

Σε άλλο σημείο της διαδικασίας, ο Αλέξης Κούγιας απαξίωσε τον μάρτυρα λέγοντας πως «καταλαβαίνουμε τι επιστήμονα έχουμε εδώ πέρα».

Πρόεδρος: «Να μην προσβάλλεται η προσωπικότητα του μάρτυρα».

Κούγιας: «Εχετε κανένα λόγο να προστατεύετε την επαγγελματική του προσωπικότητα;».

Πρόεδρος: «Να γραφτεί στα πρακτικά ο ακριβής διάλογος».

Ακόμη η πρόεδρος παρατήρησε τον συνήγορο ότι:

* «Ο τόνος σας είναι απαράδεκτος. Δεν ήρθαμε εδώ να συναγωνισθούμε σε φωνές και εκνευρισμό. Εσείς εκνευρίζεσθε μόνος σας».

* Του ξεκαθάρισε, τέλος, ότι «στη δικαστική αίθουσα δεν έχουν θέση αφοριστικές τοποθετήσεις». Κι αυτό γιατί ο συνήγορος σε ένα κρεσέντο απαξίας σε βάρος του μάρτυρα Μεσογίτη έκανε λόγο για «ανθρώπους που πεθαίνουν γιατί έχουμε στη χώρα μας γιατρούς από τη Ρουμανία, Ιταλία, Ολλανδία και από αλλού... ενώ από γιατρούς που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι».

* Εντονες φραστικές αντεγκλήσεις όμως διημείφθησαν κι ανάμεσα σε πολιτική αγωγή και Αλέξη Κούγια.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την τακτική του συνηγόρου «ανεπίτρεπτη δικονομικά», εκτιμώντας ότι «προσπαθεί να επιμηκύνει τη διαδικασία για να μη φτάσει η απολογία του κατηγορουμένου». Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για «καταχρηστικές εμπλοκές» και για «ισχυρισμούς που είναι αυταπόδεικτα εκτός πραγματικότητας και λέγονται κατ' εντολήν Κορκονέα», ενώ ο Αλ. Κούγιας ανταπαντώντας έκανε λόγο για «συνεργασία της πολιτικής αγωγής με μάρτυρες με πρόθεση να θιγούν τιμές και υπολήψεις».

«Είναι ήδη ελεύθεροι, δεν έχω κανένα συμφέρον να επιμηκυνθεί η δίκη», υποστήριξε ο υπερασπιστής του Κορκονέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.