Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Aπό τις ζώνες ασφαλείας του Ισραήλ στις κόκκινες ζώνες της Κηφισίας


«Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση»
Πρόκειται για δηλώσεις του υπουργού πολέμου του Ισραήλ αναφορικά με την δολοφονική επιδρομή ενάντια στο «στόλο της ελευθερίας». Έχουμε συνηθίσει τέτοιου είδους εξοργιστικές αντιστροφές της πραγματικότητας από τους προϊσταμένους μιας εκ των φονικοτέρων στρατιωτικών μηχανών στον κόσμο.
Η προχθεσινή «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του ισραηλινού στρατού είχε δύο σημασιοδοτήσεις.
Από τη μία σήμαινε την συνέχιση και επίταση της στρατηγικής της έντασης στην περιοχή προκειμένου να μην αλλάξει επουδενί η ισορροπία τρόμου που έχει επιβληθεί εδώ και δεκαετίες όχι μόνο πάνω στους Παλαιστινίους αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάθε φορά που το Ισραήλ αφουγκράζεται πιθανές διπλωματικές-πολιτικές-στρατιωτικές μετατοπίσεις των δυτικών συμμάχων του στην περιοχή, όταν νιώθει πως οι συσχετισμοί δύναμης στην περιοχή προκαλούν ρηγματώσεις στο σχέδιο «Τελικής Λύσης» που έχει επιβάλλει στους Παλαιστίνιους και αποτελεί κορωνίδα της εθνοκρατικής του συγκρότησης, τότε προκαλεί αιματηρά γεγονότα τα οποία επαναφέρουν στην «τάξη» τους συμμάχους του και αποκαθιστούν την φίλια για αυτό ισορροπία τρόμου στην περιοχή.
Η δεύτερη σημασιοδότηση είχε να κάνει με το να προσπαθήσει να θέσει ένα οριστικό τέλος σε οποιαδήποτε μορφής διεθνούς αλληλεγγύης που αναπτύσσεται εκ νέου τα τελευταία χρόνια στον αγώνα της παλαιστινιακής κοινωνίας. Να προσπαθήσει να τσακίσει οποιαδήποτε απελευθερωτική προοπτική μιας τέτοιας αλληλεγγύης. Να θέσει την ίδια τη σκέψη της αλληλεγγύης στη σφαίρα του "πρακτικά και ρεαλιστικά αδύνατου". Ένα χρόνο πριν δε δίστασε εξάλλου να δολοφονήσει έναν και να αφήσει ανάπηρο άλλον ένα διαδηλωτή σε μια κοινή δράση αλληλεγγύης ισραηλινών αναρχικών και παλαιστινίων χωρικών ενάντια στην κατασκευή του τείχους στα παλαιστινιακά εδάφη.


Χθες η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα ήταν ζωσμένη από τους ένστολους και μη δολοφόνους της ελληνικής αστυνομίας. Και το δόγμα μηδενικής ανοχής εφαρμόστηκε στο έπακρο πάνω στους αλληλέγγυους. Βρισκόμαστε εξάλλου σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», με την κρίση να οπλίζει πρωτόγνωρη κοινωνική οργή. Γι’ αυτό λοιπόν η λυσσαλέα επίθεση από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής: ο φόβος πρέπει να αντικαταστήσει την κοινωνική σύγκρουση.
Οι χθεσινές συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών έξω από την ισραηλινή πρεσβεία είναι μια μικρή, ελάχιστη απάντηση στην βαρβαρότητα των κυρίαρχων. Των εδώ και των εκεί. Το να περάσουμε πάνω από τους ντόπιους φρουρούς της, τις ζώνες ασφαλείας τους, τις κλούβες τους και την ίδια την πρεσβεία είναι μία ακόμη ελάχιστη χειρονομία αλληλεγγύης στις κατεχόμενες ζωές των κατοίκων της Γάζας, τις κατεχόμενες δικές μας ζωές…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.