Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Μεξικό: Η αστυνομία επιτίθεται στους απεργούς ανθρακωρύχους στο ορυχείο της Cananea

Περισσότεροι από 2000 Μεξικάνοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, και μέλη ειδικών δυνάμεων, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, εισέβαλαν στα ορυχεία χαλκού στην Cananea το βράδυ της 6 Ιούλη εξαπολύοντας ανυπολόγιστο νούμερο δακρυγόνων και επιδεικνύοντας την πραγματική φύση της βαρβαρότητας τους χτυπώντας και βασανίζοντας τους υπερασπιστές εργάτες της απεργίας. Μετά το τέλος της βάναυσης επίθεσης και υπό την προστασία του αστυνομικού στρατού η ιδιοκτήτρια εταιρεία επανέκτησε τον έλεγχο και δήλωσε έτοιμη να επαναλάβει τις εργασίες χρησιμοποιώντας 2000 συμβεβλημένους απεργοσπάστες.

Μικρές εστίες φωτιάς καίνε έξω από τα γραφεία του ορυχείου, με αυτόπτες μάρτυρες να δηλώνουν ότι οι αστυνόμοι πυροβολούσαν ενάντια στα μέλη του Τομέα 65 τραυματίζοντας κάποια από αυτούς.

Οι Μεξικάνοι εργαζόμενοι είχαν τον έλεγχο των ορυχείων εδώ και τρία χρόνια, από τις αρχές του 2007 όταν ξεκίνησαν την απεργία με αιτήματα για την ασφάλεια στην εργασία και άλλα αιτήματα σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων. Τα Μεξικάνικα δικαστήρια αποφάσισαν τον περασμένο Φλεβάρη ότι η απεργία είναι παράνομη και ότι οι απεργοί θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τις κατειλημμένες εγκαταστάσεις, κάτι που οι απεργοί βέβαια αρνήθηκαν.

Η απεργία στα ορυχεία της Cananea που παράγει το 40% του Μεξικανικού χαλκού κόστισε στην εταιρεία 1,350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.