Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

"FREE GAZA" : Το ισραηλινό δικαστήριο στην Ασκελόν θα ασκήσει διώξεις στους Άραβες ακτιβιστές.

(Haifa, Ισραήλ) Χθες το βράδυ, την 1η Ιουνίου 2010, η δικαστής Dinna Cohen του Δικαστηρίου Πλημμελειοδικών στην Ασκελόν, μετά από εννέα ώρες ακρόασης ,αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση των Αράβων, Muhammed Zeidan,  Sheikh Raed Salah, Σεΐχη Hamad Abu Daabes, και την Lubna Masarwa  για μία εβδομάδα, μέχρι τις 8 Ιουνίου 2010. 

Οι τέσσερις Παλαιστίνιοι Αραβες πολίτες του Ισραήλ, συνελήφθησαν στο πλοίο Mavi Μαρμαρά, τμήμα του στόλου Free Flotilla, η οποία δέχθηκε επίθεση από το ισραηλινό ναυτικό στις 31 Μαΐου 2010. Αν και δεν  έχει εκδοθεί κατηγορητήριο, το κράτος υποστηρίζει ότι μια σειρά ποινικών αδικημάτων θα μπορούσε να εφαρμοστεί, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για διάπραξη αξιόποινης πράξης, και η κατοχή και χρήση όπλων. Η δίωξη αναφέρουν σαφώς ,όπως τονίστηκε στο δικαστήριο, ότι η αίτησή τους για την προφυλάκιση των ηγετών έγινε σύμφωνα με την πολιτική του κράτους ,της διερεύνησης και της κράτηση των πολιτών του Ισραήλ που συμμετείχαν στoν  στολίσκο. 

Κατά την άποψη της νομικής ομάδας των κρατουμένων, το αίτημα του κράτους βρίσκεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του ποινικού δικαίου, που προβλέπει ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να διώκονται μόνο βάσει των επιμέρους πράξεων τους. Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινές ναυτικές στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από τους επιβάτες στο πλοίο. Ωστόσο, δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ένα από τα τέσσερα αυτά άτομα είχαν συμμετάσχει ή είχαν την ευθύνη για την επίθεση. 

Περαιτέρω, η νομική ομάδα υπεράσπισης του ισχυρίζεται ότι η απόφαση εισάγει διακρίσεις εις βάρος των κρατουμένων και ότι η  επιλεκτική δίωξη οφείλεται αποκλειστικά στην εθνική τους ταυτότητα. Οι δικηγόροι έθεσαν πολυάριθμα προκαταρκτικά επιχειρήματα ενώπιον του δικαστηρίου  για την απελευθέρωση των τεσσάρων ηγετών. Υποστήριξαν ότι τα ισραηλινά δικαστήρια δεν έχουν καμία δικαιοδοσία επί της υπόθεσης, καθώς το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα κατά τη στιγμή της επίθεσης του ισραηλινού ναυτικού. 
Οι δικηγόροι υποστήριξαν επίσης ότι η κράτηση είναι παράνομη, εξ αρχής, γιατί ο νόμος απαιτεί από τους συλληφθέντες να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου εντός 24 ωρών. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, τα τέσσερα άτομα βρίσκονταν υπό κράτηση για σχεδόν 40 ώρες πριν να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.