Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Κείμενο ενημέρωσης από το 12ο σχολείο.

Το περασμένο Σάββατο 05/06 ανοίξαμε για όλους τις επί 6 χρόνια κλειστές πόρτες του 12ου Δημοτικού Σχολείου. Ήρθαμε σε επαφή με ένα απίστευτο θέαμα εγκατάλειψης και παρακμής. Αντικρίσαμε ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης να μαραζώνει, αφημένο στην τύχη του, εξαιτίας συμφερόντων κράτους-Εκκλησίας-τοπικής αυτοδιοίκησης. Συμφέροντα, που εδώ και χρόνια μεθοδεύουν τον αποχαρακτηρισμό του ως σχολείου με σκοπό την μίσθωσή του ως νυχτερινού κέντρου, κάτι που θα απέφερε βέβαια πολύ υψηλότερα κέρδη για τον ιδιοκτήτη (που είναι η Αρχιεπισκοπή).

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκινήσαμε εργασίες καθαριότητας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην αυλή του Σχολείου. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να μεταφέρουμε στο υπόγειο και να αποθηκεύσουμε εκεί το υλικό και τον εξοπλισμό του σχολείου, που είχε απομείνει να σκονίζεται και να καταστρέφεται. Υλικό, σε περιπτώσεις ολοκαίνουργιο, που πληρώθηκε είτε με δημόσιο χρήμα, ή ακόμα χειρότερα, με χρήματα από εισφορές γονέων και κατοίκων της περιοχής. Προχωρήσαμε σε καθαρισμό και απολύμανση των αιθουσών εσωτερικά, αλλά και του εξωτερικού αποχωρητηρίου, ώστε να είναι άμεσα λειτουργικά. Την Τρίτη 08/06 καλέσαμε ειδικό συνεργείο για απεντόμωση και χημικό καθαρισμό του εσωτερικού χώρου, κάτι που θα γίνει και για την αυλή αργότερα.

Στόχος μας είναι να δώσουμε ζωή σε έναν χώρο που μπορεί να αποτελέσει ζωτικό σημείο, όχι μόνο αυτής της γειτονιάς, αλλά και ολόκληρης της πόλης. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο όπου η γνώση δεν θα είναι εμπόρευμα, τα μαθήματα θα γίνονται δωρεάν κ ελεύθερα στη βάση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης όπου τα παιδιά θα παίζουν ασφαλή κι ελεύθερα, οι γείτονες θα έχουν ένα αξιοπρεπές κι όμορφο χώρο συνάντησης και κοινωνικοποίησης, οι φοιτητές θα διαβάζουν ξεκούραστα, ομάδες ανθρώπων θα συναντιούνται για να δίνουν λύση στα προβλήματα και τις καθημερινές ανάγκες τους. Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν τα παραπάνω, προσφέροντας μια διέξοδο από την αποξένωση και την μιζέρια της σύγχρονης ζωής στις μεγαλουπόλεις.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, κόσμος της γειτονιάς άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για την προσπάθειά μας. Μας επισκέφθηκαν πολλοί γείτονες που εξέφρασαν τις σκέψεις, τις αγωνίες αλλά και την αγανάκτησή τους με την κατάσταση που επικρατούσε στο σχολείο τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ οι περισσότεροι έδειξαν τη συμπαράσταση τους, είτε με υποστηρικτικά λόγια, είτε με το να μας δώσουν έγγραφα για το ιστορικό του σχολείου, ακόμα και με προσφορά φαγητού, τις πρώτες δύσκολες μέρες. Μας επισκέφθηκαν μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, γείτονες που ήταν από τους πρώτους μαθητές στο Σχολείο, αλλά και γονείς πρώην μαθητών που τώρα βρίσκονται στα γειτονικά γυμνάσια ή ταλαιπωρούνται στα πιο απομακρυσμένα δημοτικά της περιοχής.

Δεν ήταν φυσικά όλες οι αντιδράσεις προς την προσπάθειά μας θετικές. Δεχθήκαμε τα πυρά πρώην εκπαιδευτικού του σχολείου, ο οποίος έδειξε πρωτοφανή ζήλο για τα συμφέροντα της εκκλησίας. Με έκπληξη δεχθήκαμε την επιθετική συμπεριφορά κάποιων μελών της συνέλευσης κατοίκων της ευρύτερης περιοχής τα οποία έδρασαν αυθαίρετα και χωρίς τη γνώση της συνέλευσης. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα μέλη ανήρτησαν στο διαδικτυακό τους τόπο ανακοίνωση-καταγγελία με την οποία επιτίθενται εναντίον μας ενώ στην πραγματικότητα έχουμε κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει και να συνδιαμορφώσει. Στην πρώτη Ανοιχτή Διαχειριστική Συνέλευση που έγινε τη Δευτέρα 07/06 στην αυλή του Σχολείου κι όπου ήρθε αρκετός κόσμος, τόσο από τη γειτονιά, όσο κι από άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα και λειτουργίες, υπήρξε δέσμευση ότι η καταγγελία αυτών των μελών θα διαψευστεί με μια επανορθωτική ανακοίνωση. Δυστυχώς, αυτή η ανακοίνωση-διάψευση δεν ήρθε και οι μέχρι τώρα επιθετικές ενέργειες των ‘μελών της συνέλευσης’ αποτέλεσαν το κύριο πάτημα για να μας επισκεφθούν την Τρίτη το πρωί οι νομικοί σύμβουλοι της εκκλησίας.

Σε αντίθεση με τον ιερέα που ήρθε μαζί τους κι έδειχνε κατανόηση και συμπάθεια προς την προσπάθειά μας –έχοντας τον ρόλο του ‘καλού’ της υπόθεσης-, οι δικηγόροι μας απείλησαν και ανέβασαν την ένταση της αντιπαράθεσης. ´Οχι ότι θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τους νομικούς εκπροσώπους μίας εκκλησίας που λειτουργεί με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον.

Πέρα από αυτό όμως, αντιμετωπίσαμε καθημερινά φαινόμενα απειλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς από την πλευρά της αστυνομίας και της ασφάλειας. Δεχόμαστε καθημερινά πιεστικούς ελέγχους και παρενοχλήσεις. Από τους ενεργά μετέχοντες στην προσπάθεια μέχρι και τους απλούς επισκέπτες, γινόμαστε ακόμα και σήμερα αποδέκτες τέτοιας συμπεριφοράς, που προφανή σκοπό έχουν τον εκφοβισμό και τη ματαίωση του εγχειρήματος. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου τα ίδια άτομα ελέγχθηκαν 3 φορές μέσα στην ίδια μέρα, ενώ το μόνο που κάνουμε ως τώρα, όπως οι περισσότεροι έχουν δει κι αντιληφθεί, είναι να δίνουμε ζωή σε έναν χώρο που νέκρωσε στην κυριολεξία, τα τελευταία πολλά χρόνια.. Καταγγέλλουμε την συμπεριφορά κι αντιμετώπιση της αστυνομίας απέναντι στον κόσμο που κινείται στον χώρο του Σχολείου αλλά και στην γειτονιά και ζητάμε να σταματήσει.

Οι προσπάθειές μας όμως, δεν τρομοκρατούνται. Συνεχίζουμε τις εργασίες και τη δημιουργική παρουσία μας στο χώρο του Σχολείου. Σε μια εποχή που τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα οξύνονται ολοένα και περισσότερο, εμείς απαντάμε με αυτο-οργανωμένους χώρους που δίνουν λύσεις στις ανάγκες μας χωρίς να περιμένουμε από κανέναν να τις ‘ικανοποιήσει’ για μας χωρίς εμάς . Ζητάμε από όλους όσους επιθυμούν, να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν και θέλουν, να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε, να διαμορφώσουμε από κοινού και σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες τον χώρο όλων μας . Σας καλούμε όλους στη 2η διαχειριστική συνέλευση την Τετάρτη στις 19:30 για να διαμορφώσουμε από κοινού τον χώρο και τις λειτουργίες του 12ου με οδηγό την άμεση συμμετοχή, την αλληλεγγύη και την οργάνωση ‘από τα κάτω’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.