Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ρουμανία: Δεν πέρασε η πρόταση μομφής ενάντια στα μέτρα του ΔΝΤ

Ακάθεκτη προχωρά η υλοποίηση των σχεδίων για δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της Ρουμανίας καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας της χώρας ξεπέρασε το σκόπελο της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση, η οποία ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Ρουμανία, η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, έχει δεσμευτεί έναντι του ΔΝΤ ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Ωστόσο τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η αντιπολίτευση υπέβαλε την πρόταση μομφής σε μία προσπάθεια να παρεμποδίσει τις ενέργειες της κυβέρνησης του Εμίλ Μπος, που έχουν στόχο να μειωθούν κατά 25% οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% οι συντάξεις. Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 228 βουλευτές, ενώ χρειαζόταν πλειοψηφία 236 βουλευτών για την έγκρισή της.

Μετά την εξέλιξη αυτή η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο για να αποτρέψει τα κυβερνητικά σχέδια. "Θα αμφισβητήσουμε αυτό το νόμο στο Συνταγματικό Δικαστήριο", δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Βίκτορ Πόντα. "Είμαι πολύ απογοητευμένος διότι οι ζωές εκατομμυρίων Ρουμάνων βρέθηκαν στα χέρια 8 μελών του κοινοβουλίου", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.