Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Επικίνδυνος για τα λαϊκά συμφέροντα ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς»


Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει στη συνείδηση του λαού ότι είναι αναγκαίο να συνεργάζεται με την Αστυνομία. Αυτό γίνεται με συγκεκριμένο σχέδιο. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιταχθούν σε εκδηλώσεις προπαγάνδισης του «αστυνομικού της γειτονιάς», που γίνονται σε σχολεία, συλλόγους, γειτονιές και αλλού



Τον απολογισμό της δράσης του «αστυνομικού της γειτονιάς» παρουσίασε χτες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με αυτόν τον επικίνδυνο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα θεσμό που έχει μπει σε εφαρμογή εδώ και πέντε μήνες, η κυβέρνηση στοχεύει «στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ των αρχών και των κατοίκων στις αστικές γειτονιές», με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Ετσι δημιουργεί τις προϋποθέσεις συγκρότησης δικτύων «συνεργασίας» πολιτών και μαζικών φορέων με τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, δηλαδή χαφιέδες. Παράλληλα, στοχεύει στο να διαμορφώνει συνειδήσεις ανοχής στην πολιτική ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής.


Θυμίζουμε ότι στο θεσμό συμμετέχουν 118 αστυνομικοί σε 19 αστυνομικά τμήματα της Αττικής, 28 αστυνομικοί σε έξι αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης και 76 αστυνομικοί σε τμήματα της επικράτειας. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε το υπουργείο, οι αστυνομικοί της γειτονιάς πραγματοποίησαν 47.644 επισκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα σε τοπικούς φορείς, συμμετείχαν σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους, εμπορικά επιμελητήρια, θεραπευτικές κοινότητες, σχολεία, σωματεία εργαζομένων, κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα ειδικής αγωγής και άλλους χώρους. Ετσι, «ανοίχτηκε το παράθυρο» για τη συμμετοχή της αστυνομικής αρχής σε συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις μαζικών φορέων. Σύμφωνα με το ΥΠΡΟΠΟ, κατέγραψαν τοπικά προβλήματα και αιτήματα των πολιτών, ενημέρωσαν για θέματα «ασφάλειας, οδικής συμπεριφοράς, βίας, επαγγελματικού προσανατολισμού κ.ά.». Οργάνωσαν 563 διαλέξεις με θέματα «αντικοινωνικής συμπεριφοράς, σχολικής - εξωσχολικής βίας, ναρκωτικών, πρόληψης της εγκληματικότητας, εκμετάλλευσης ανηλίκων».

Στη δραστηριότητά τους υπάρχουν «δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα». Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν, ανάμεσα στα άλλα, «συνδρομή» σε προβλήματα οικογενειών Ρομά στην Πάτρα, «έμπρακτη αλληλεγγύη σε μετανάστες ( ανεύρεση εργασίας σε πολίτες αφρικανικής καταγωγής και υπόδειξη χώρου προσευχής σε Αιγύπτιους ψαράδες στην Κέρκυρα)». Επισκέφτηκαν 722 σπίτια ή άλλους χώρους όπου καταγράφηκαν εγκληματικές ενέργειες και έκαναν 6.745 επισκέψεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα υγείας. Κατέγραψαν 115 ζητήματα που αφορούν σε σχολικές μονάδες, 562 που υποβαθμίζουν τη γειτονιά, όπως εγκαταλειμμένα κτίρια και 154 προβλήματα που αφορούν εστίες δημιουργίας παραβατικών συμπεριφορών.Είναι φανερό ότι το αστικό κράτος επιχειρεί να καλλιεργήσει συνείδηση στα λαϊκά στρώματα ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί βοηθούν, συμπάσχουν, προσφέρουν. Ωστόσο, αυτή η πρακτική είναι άκρως επικίνδυνη. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η «καθιέρωση της συμμετοχικότητας στην άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής» με τη «συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικού ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς», με πραγματικό στόχο να χτυπηθεί η λαϊκή πάλη και ριζοσπαστικοποίηση. Οι ίδιοι έχουν ορίσει ως «καθήκον» του αστυνομικού της γειτονιάς το να διεισδύει και να ενσωματώνεται στην τοπική κοινωνία ώστε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών. Να συλλέγει πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τους επιληφθέντες συναδέλφους του στην εξιχνίαση και γρήγορη διεκπεραίωση υποθέσεων, αποτελώντας σημαντικό κομμάτι της δράσης των αρχών ασφαλείας οι οποίες με το θεσμό αυτό παρουσιάζουν ένα «ανθρώπινο» πρόσωπο πίσω από το οποίο κρύβεται η κρατική καταστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.