Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ενιαίο μέτωπο στα ΜΜΕ κατά των κυβερνητικών μέτρων

Κοινό μέτωπο δημιουργούν όλες οι Ομοσπονδίες και Ενώσεις εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που αύριο έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, καταδίκασαν πρώτα τη δολοφονική επίθεση εναντίον της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λωρίδα της Γάζας από τον στρατό του Ισραήλ και επισήμαναν ότι συνεχίζονται οι επαφές για την απελευθέρωση των κρατουμένων μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι (Κατερίνα Κιτίδη του «TVXS», Αρης Χατζηστεφάνου του «Σκάι» και Μαρία Ψαρρά του «Εθνους»).

Αφήνοντας στην άκρη μικροπαραταξιακές και μικροκομματικές επιδιώξεις οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ενώσεων ξεκαθάρισαν ότι θα επακολουθήσει σειρά κλιμακούμενων κινητοποιήσεων απέναντι στη λαίλαπα των κυβερνητικών μέτρων και το αντιασφαλιστκό προσχέδιο νόμου που σαρώνει τα πάντα, απαιτώντας παράλληλα κατοχύρωση θέσεων εργασίας και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βρεθούν αύριο (11.00 το πρωί) στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) ώστε να ακολουθήσει πορεία στη Βουλή για να επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου.

Πρόσθεσαν επίσης ότι η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει συντεταγμένα και με τους εργαζομένους όλης της χώρας συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις των Τριτοβάθμιων Εργατικών Οργανώσεων.

«Είναι ντροπή να μιλάμε για το ασφαλιστικό» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Ν. Καλφαγιάννης «όταν οι υπουργοί της κυβέρνησης λειτουργούν σαν εκπρόσωποι της τρόικας. Όποιος δεν μπορεί να εκφράσει την ψήφο του ελληνικού λαού για διαφάνεια, δικαιοσύνη και δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους πρέπει να παραιτηθεί».

Αναφέρθηκε στα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ (κόψιμο δώρων, μείωση επιδομάτων και μισθών) αλλά και οι συμβασιούχοι που βρίσκονται και πάλι στον "αέρα".

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολος, έκανε λόγο για σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζονται συνολικά στον κλάδο από τη «λαίλαπα των κυβερνητικών μέτρων και την ισοπέδωση με το αντιασφαλιστικό προσχέδιο νόμου. Αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά και αντιεργατικά μέτρα, για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και την υπογραφή ΣΣΕ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Στ. Νικολόπουλος, επισήμανε ότι πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου καθώς το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας στον κλάδο δημιουργεί προβλήματα στη δουλειά μας. «Το ασφαλιστικό -τόνισε- κρύβει παγίδες, είναι σαν κινούμενη άμμος. Οποιοσδήποτε διάλογος είναι χωρίς περιεχόμενο. Σαρώνει ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα και δημιουργεί περιβάλλον στο οποίο δεν θα μπορούμε να σταθούμε».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΤΥΜ, Π. Ξηρογιάννης, τόνισε ότι τη λεγόμενη κρίση καλούνται να την πληρώσουν και οι συνταξιούχοι ενώ παράλληλα πραγματοποιείται αφαίμαξη κατά 10% «του πόρου του Ταμείου μας που είναι και ο μοναδικός του πόρος».

Για «αποδόμηση μισθών, συντάξεων και του θεσμού του ΟΜΕΔ» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ Δ. Καμαρινόπουλος. «Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώνει. Τέτοιου τύπου μέτρα -πρόσθεσε- δεν έχουν τολμήσει να περάσουν δεξιές νεοφιλελεύθερες ακόμα και ακροδεξιές κυβερνήσεις. Θα επικρατήσει άναρχο πλαίσιο εργασίας».

Για επιχείρηση ομαδοποίησης εργασίας, σειράς απολύσεων και μισθολογικές μειώσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Γ. Πλαχούρης, τονίζοντας ότι στον κλάδο η ανεργία ολοένα και αυξάνει. Όλοι επισήμαναν ότι πρέπει πλέον ο κλάδος να αντιδρά συνολικά και δυναμικά.

Οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις στο χώρο των ΜΜΕ κατέληξαν τονίζοντας ότι αγωνίζονται για να:

• Μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα της Κυβέρνησης.

• Μην καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

• Να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας και να σταματήσουν οι απολύσεις.

• Να αποσυρθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν με εντολή της τρόικας για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

• Να μη γίνουν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η κακοδιαχείριση και η κερδοσκοπία με την ανοχή του πολιτικού συστήματος.

• Να μη χαθούν οι πόροι των Ταμείων μας, οι συντάξεις μας, η περίθαλψη και η επικούρησή μας.

Καθήκοντα απεργιακής επιτροπής για την ΕΣΗΕΑ ανέλαβε το Μικτό Συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει αυτήν την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.