Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

«Μας κόλλησαν τα όπλα στον κρόταφο»


Ισραηλινό πολεμικό σκάφος απείλησε να βυθίσει το υπό τουρκική σημαία πλοίο «Gazze» προτού επιβιβαστούν σε αυτό νεαροί κομάντος και στρέψουν τα όπλα τους προς τον ίδιο και το πλήρωμά του αναφέρει ο πλοίαρχος Χουσεΐν Τοκαλάκ και διαψεύδει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών ότι δέχθηκαν προκλήσεις από τους επιβάτες.



“'Έστρεψαν δύο όπλα στο κεφάλι του καθενός μας”, είπε ο Τοκαλάκ χθες Τρίτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Ήταν πολύ εντυπωσιακά όπλα, σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες".

Ο Τοκαλάκ, ο οποίος βρισκόταν υπό ισραηλινή κράτηση και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη με το πλήρωμά του, είπε ότι το Gazze, ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε τον μεγαλύτερο όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας, βρισκόταν λίγο πιο πίσω από το "Mavi Marmara", το επιβατηγό στο οποίο επέβαιναν σχεδόν 600 άνθρωποι.

'Επλεαν σε απόσταση 68 μιλίων από τα ισραηλινά χωρικά ύδατα, ανέφερε ο πλοίαρχος στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Βοήθεια (ΙΗΗ), μία τουρκική ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση που οργάνωσε την αποστολή βοήθειας στη Γάζα.

Όπως περιγράφει, είδε φώτα στη θάλασσα και στον ουρανό και ελικόπτερα να πλησιάζουν τη νηοπομπή. Φουσκωτά ανέπτυξαν ταχύτητα προς την κατεύθυνσή τους και τα ελικόπτερα πετούσαν πάνω από τα πλοία.

Με τον τηλεβόα, ο Τοκαλάκ είπε στους Ισραηλινούς που επέβαιναν στα φουσκωτά ότι το πλοίο του έπλεε σε διεθνή ύδατα και δεν μετέφερε κάτι παράνομο. Και οι πλοίαρχοι των υπόλοιπων πλοίων έκαναν το ίδιο, όπως είπε. Οι Ισραηλινοί απείλησαν να ανοίξουν πυρ και να τα βουλιάξουν, πρόσθεσε.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ μόνο όταν επιβιβάστηκαν στο "Mavi Marmara" και δέχτηκαν επίθεση από φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές, αλλά ο Τοκαλάκ περιγράφει διαφορετικά τα γεγονότα.

"Άνοιξαν πυρ απευθείας προς το "Mavi Marmara". Δεν τους ένοιαζε αν ήταν η πρύμνη ή η πλώρη του πλοίου", είπε. Ο Τοκαλάκ είδε καπνό να βγαίνει από το πλοίο και τα ελικόπτερα να χάνουν ύψος. "Νόμιζα ότι θα το βουλιάξουν", λέει.

"Ο πλοίαρχος του Mavi Marmara είπε ότι τραυματίστηκε και υπήρχαν και άλλοι στο πλοίο που τραυματίστηκαν. Ακούστηκε πανικόβλητος και πανικοβληθήκαμε και εμείς". Η επικοινωνία με το "Mavi Marmara" διακόπηκε, αλλά τελικά ο πλοίαρχός του επικοινώνησε λέγοντας ότι οι κομάντος είχαν σπάσει τα τζάμια των παραθύρων και είχαν πετάξει μέσα καπνογόνα. Ο πρόεδρος της IHH Μπουλέντ Γιλντιρίμ, ο οποίος επέβαινε στο "Mavi Marmara", είπε στα άλλα πλοία να απομακρυνθούν και να περιμένουν. "Βρισκόμαστε σε πολύ δεινή θέση. Έχουμε νεκρούς και τραυματίες", είπε, σύμφωνα με τον Τοκαλάκ.

Ισραηλινά πολεμικά πλοία πλησίασαν το στολίσκο προειδοποιώντας ότι θα δέχονταν πυρά αν δεν σταματούσαν. "Έπρεπε να σταματήσουμε για να αποφύγουμε και άλλους θανάτους", συμπλήρωσε ο Τοκαλάκ. Αυτή ήταν και η τελευταία εντολή που έδωσε προτού επιβιβαστούν στο πλοίο του οι Ισραηλινοί κομάντος και συλληφθεί και ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.