Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Καταγγελία του ελληνικού δικτύου της παγκόσμιας πορείας γυναικών



Στη σημερινή έφεση καταδικασμένου σε 36 χρόνια για σωματεμπορία, δουλεία ανθρώπων, κατά συρροήν βιασμών και επικίνδυνων σωματικών βλαβών στο Εφετείο, δύο αλληλέγγυες γυναίκες που είχαν πάει για παρακολούθηση της δίκης υπέστησαν σωματική βία, απειλήθηκαν και εξυβρίσθηκαν από συγγενείς και φίλους του καταδικασμένου μπροστά στα μάτια των αστυνομικών της αίθουσας, χωρίς να συλληφθούν όπως ζητήθηκε από ένα από μια από τα θύματα αυτής της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στη 1 μ.μ., όταν είχε τελειώσει η προηγούμενη δίκη και οι αλληλέγγυες γυναίκες μπήκαν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν, αδελφός του καταδικασμένου έπιασε τις δύο γυναίκες από τα μπράτσα και προσπάθησε να τις οδηγήσει με τη βία έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, λέγοντας ότι δεν έχουν καμιά θέση στο δικαστήριο αυτό και ότι «όταν βγείτε έξω θα σας κανονίσουμε», ενώ ο αστυνομικός που βρισκόταν σε δύο μέτρα απόσταση προσπάθησε να αποτρέψει τη βίαιη πράξη αλλά αρνήθηκε να συλλάβει τον δράστη της σωματικής βίας και απειλών, λέγοντας στα δύο θύματα αυτής της ενέργειας ότι μπορούν να κάνουν μήνυση στο Αστυνομκό Τμήμα Αμπελοκήπων. Το ίδιο έκανε και δεύτερος αστυνομικός που βρισκόταν στην αίθουσα.

Λίγα λεπτά αργότερα, έξω από την αίθουσα, όταν ζητήθηκαν από την κ. Βωβού, παρατηρήτρια στη δίκη από την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό δίκτυο) τα στοιχεία του δράστη για να καταθέσει μήνυση, περισσότερα από 15 άτομα φίλοι/φίλες και συγγενείς του καταδικασμένου κύκλωσαν την ίδια και τους αστυνομικούς, οι οποίοι έμεναν αδρανείς, εκτόξευαν ύβρεις και απειλές εναντίον των δύο γυναικών. Τελικά λήφθηκαν τα στοιχεία του δράστη του επεισοδίου και ενός ακόμα συγγενή του καταδικασμένου, που εξύβρισε χυδαιότατα και απειλούσε, αφού είχε και αυτός την ασυλία των αστυνομικών, και κατατέθηκε μήνυση στο ΑΤ Αμπελοκήπων.

Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη δίκη του ίδιου καταδικασθέντα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας που ήταν μέσα στην αίθουσα συνελήφθη μετά από υπόδειξη των συγγενών του κατηγορουμένου, προπηλακίσθηκε από την αστυνομία, και απελευθερώθηκε μετά από αρκετές ώρες. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δίκες των κατηγορουμένων για σωματεμπορία και συναφή εγκλήματα. Θυμίζουμε επίσης ότι σε προηγούμενες δίκες, εκτός από την σύλληψη του παρατηρητή της Διεθνούς Αμνηστίας, έγιναν πολλές πράξεις εκφοβισμού από τους συμπαραστάτες του καταδικασμένου και αναρωτιόμαστε τι τους εξασφαλίζει τόση αυτοπεποίθηση και τι τους εξασφαλίζει ασυλία.

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών καλεί την Γενική Γραμματεία Ισότητας και το υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε στη συνέχιση της δίκης, που θα είναι την Παρασκευή 28-5 στην ίδια αίθουσα (6ος όροφος, αίθουσα 120Δ) στις 9 το πρωί, να μην υπάρξουν παρόμοιες απειλές και βιαιοπραγίες.

Επίσης καλεί τις γυναικείες οργανώσεις να στείλουν παρατηρήτριες και καλεί βουλευτίνες και βουλευτές να παρευρεθούν για να εμποδίσουν την τρομοκρατία και την ασυλία των υποστηρικτών του καταδικασμένου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι καταδίκες για σωματεμπορία, καταναγκαστική πορνεία και τράφικινγκ είναι λίγες, και απαιτούμε να μην γίνονται ανεκτά ούτε από τα δικαστήρια ούτε από άλλους κρατικούς φορείς τέτοιου είδους κακουργήματα.

Αθήνα, 26-5-2010


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.