skip to main |
skip to sidebar
Χιλιάδες Τούρκοι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, όπως και χιλιάδες άνθρωποι σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Ο λόγος αυτών των διαδηλώσεων είναι να καταδικαστεί η επίθεση του Ισραήλ στο στολίσκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε προορισμό τη Γάζα, και στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 19 άμαχοι.
Στη Κωνσταντινούπολη ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε τις 10.000. Η πορεία ξεκίνησε από το προξενείο του Ισραήλ, καταλήγοντας στη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν πολλά, με κυρίαρχο το «Ισραήλ δολοφόνε».
Σύμφωνα με τη τουρκική κυβέρνηση, υπήρχαν τουλάχιστον 400 Τούρκοι ανάμεσα στους 600 επιβαίνοντες στο πλοίο Mavi Maramara, το οποίο ηγείτο της λεγόμενης «νηοπομπής της ελευθερίας». Πολλές ανάλογες πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στις πρωτεύουσες της Συρίας, της Ιορδανίας, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Βρετανίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμμάτισε έκτακτη συνάντηση για απόψε Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα που προέκυψε. Ο ΓΓ του Οργανισμού Ban Ki-moon καταδίκασε τις πράξεις του Ισραήλ και ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα.
Στο Λονδίνο υπάρχουν ανησυχίες για τη τύχη των Βρετανών υπηκόων που βρίσκονταν στα πλοία που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί. Εκατοντάδες ακτιβιστών περικύκλωσαν τη περιοχή του Whitehall, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων και ανεμίζοντας σημαίες και πανό που περιείχαν συνθήματα όπως «Τερματίστε τα εγκλήματα πολέμου των Ισραηλινών στη Γάζα» κ.ά.
Η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Δανία και η Σουηδία, πολίτες των οποίων βρίσκονταν επί των πλοίων, διαμαρτυρήθηκαν επίσημα στους πρέσβεις του Ισραήλ στις χώρες τους. Εν τω μεταξύ, έχουν σημειωθεί συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σε περιοχές της Δυτικής Όχθης. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν πολλοί τραυματίες, καθώς η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και άλλων μέσων.
Σήμερα το πρωί, διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προξενείο του Ισραήλ στη Κων/πολη αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους νεκρούς της επίθεσης ήταν Τούρκοι.
Το Ισραήλ προχώρησε στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για τους πολίτες του σχετικά με τη Τουρκία. Τους συμβουλεύει να αποφύγουν την επίσκεψη στη χώρα και αν βρίσκονται ήδη εκεί, να κρατούν «χαμηλό προφίλ» αποφεύγοντας τα πολυπληθή κέντρα των πόλεων.
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν ψυχρανθεί από την εποχή της πρώτης επίθεσης των Ισραηλινών στη Γάζα. Μέχρι τότε υπήρχε στενή στρατιωτική συνεργασία, και για πολλά χρόνια οι δυο χώρες συνεργάζονταν από κοινού στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Από το 2008 όμως, οι σχέσεις αυτές εξασθένησαν με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται στη χειρότερη καμπή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.