Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας

Για πολιτικοποίηση της διεθνούς δικαιοσύνης κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τα ισχυρά κράτη επισημαίνοντας στην ετήσια έκθεσή της ότι οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών χρησιμοποιούν το νόμο κατά τέτοιο τρόπο που να προστατεύουν τους συμμάχους τους από ελέγχους και επίδοση ευθυνών.


Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε ότι χρησιμοποιούν τη θέση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να προστατεύσουν το Ισραήλ από τα αυστηρά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εναντίον του αναφορικά με τη δράση του στη Λωρίδα της Γάζας.

Κριτική ασκείται στην Κίνα και τη Ρωσία επίσης για προστασία των συμμάχων τους σε καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι όλα αυτά τα ισχυρά κράτη εξακολουθούν να αρνούνται να δώσουν την άδεια για έλεγχο των αρχείων τους για διερεύνηση των καταγγελιών για συχνή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σκληρή κριτική ασκεί και στη Βρετανική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να αρνείται τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες εις βάρος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για βασανιστήρια κρατουμένων σε μυστικές φυλακές.

Ακόμη εκφράζει την ανησυχία της στις "διπλωματικές διαβεβαιώσεις" που λαμβάνει η Βρετανία από κράτη όπως η Αλγερία ή η Ιορδανία, στα οποία απελαύνει μετανάστες.

Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί κριτική ακόμη και στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της, διάφορα κράτη όπως η Σρι Λάνκα διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και ο ΟΗΕ αποτυγχάνει να παρέμβει.

Πέρυσι στον πόλεμο με τους Τίγρεις Ταμίλ και την κυβέρνηση χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο ΟΗΕ περιορίστηκε στο να διαπιστώσει ότι υπήρξε αιματοχυσία, ωστόσο κανείς από τους υπεύθυνους αυτής της αιματοχυσίας δεν βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης τονίζει η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.