Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ανακάλεσε η Τουρκία τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, ύστερα από την αιματηρή έφοδο στα πλοία του «στολίσκου της ελευθερίας» και το θάνατο Τούρκων πολιτών από τα πυρά ισραηλινών κομάντος.


Τούρκοι διαδηλωτές κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη
Σε υψηλούς τόνους ήταν και η πρώτη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το Ισραήλ πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών του που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. "Το Ισραήλ απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι στοχεύει τους άοπλους και δεν δίνει σημασία στην ανθρώπινη ζωή και στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες" τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι δύο Τούρκοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και πως άλλοι 30 έχουν τραυματισθεί. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη την αντίδραση του Ισραήλ και ανέφερε ότι θα ζητηθούν επείγουσες εξηγήσεις και πως το Ισραήλ παραβίασε διεθνείς νομοθεσίες και θα υποστεί τις συνέπειες.

Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία έπειτα από την αιματηρή επίθεση ισραηλινών καταδρομέων σε σκάφη της διεθνούς νηοπομπής με εφόδια για τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζουν διπλωματικές πηγές. "Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους", δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Νωρίτερα η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, πετώντας πέτρες.

Αμπ. Γκιουλ: "Το Ισραήλ έχει πλήξει τη διεθνή δημόσια συνείδηση"

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ την «παράβλεψη της ζωής άμαχων ανθρώπων, που προσπαθούσαν να μεταφέρουν βοήθεια στον λαό της Γάζας».

Ο ίδιος τόνισε ότι «το Ισραήλ, με την πολιτική του αυτή, απομονώνει το λαό του από τον υπόλοιπο κόσμο και δυσχεραίνει τη διαδικασία ειρήνης, η οποία είναι η εγγύηση και του δικού του μέλλοντος».

Ακόμη, ανέφερε, ότι «οι περιορισμοί εναντίον της Γάζας, στην πραγματικότητα δεν είναι υπόθεση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αλλά μια μεγάλη διεθνής ανθρώπινη τραγωδία».

Μπ. Αρίντς: "Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχει το διεθνές δίκαιο"

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς υπογράμμισε ότι η Τουρκία "θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει το διεθνές δίκαιο", όπως η έκκληση για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή από το Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι "η Τουρκία καταδικάζει την επίθεση με διπλωματικό τρόπο, αλλά ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων, μπορεί να τεθεί θέμα πραγματοποίησης άλλων πολιτικών και στρατιωτικών πρωτοβουλιών" ενώ επεσήμανε ότι "είναι αναμφισβήτητο ότι η επίθεση αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη και ότι θα λάβει τη δέουσα απάντηση από την Τουρκία".

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι "ματαιώθηκαν οι τρεις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, και οι δύο αγώνες που θα έδινε η τουρκική εθνική ποδοσφαιρική ομάδα κάτω των 17 ετών".

Για το Ισραήλ, είπε επίσης ότι "έδειξε ότι δεν δίνει καμία σημασία στην ειρήνη και τις ανθρώπινες αξίες" ενώ ζήτησε την άμεση άρση των περιορισμών που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Γάζα και είπε πως το Ισραήλ πρέπει να πάψει να εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.