Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Δολοφονική επίθεση ισραηλινών κατά του «στολίσκου της ελευθερίας» Έφοδος διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη στο ισραηλινό προξενείο

Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν σε τουλάχιστον ένα από τα πλοιάρια του «στολίσκου της ελευθερίας» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 και να τραυματιστούν τουλάχιστον τριάντα από τους επιβαίνοντες, μεταδίδει η ισραηλινή τηλεόραση.


Ωστόσο, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε δήλωση της Μαίρη Τόμσον, εκπροσώπου του κινήματος "Ελευθερώστε τη Γάζα", η οποία δεν βρίσκεται στα πλοιάρια και η οποία έκανε λόγο για δύο νεκρούς και τριάντα τραυματίες.

"Ισραηλινοί κομάντος κατέβηκαν από ελικόπτερα και κατέλαβαν το τουρκικό πλοίο" δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Αλ Τζαζίρα, ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ και κατέλαβαν ένα τουρκικό πλοιάριο που βρισκόταν επικεφαλής του στολίσκου των έξι σκαφών.

Επίσης σύμφωνα με το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10, άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου.

Όπως τονίζει το Κανάλι 10, ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές.

Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και ισραηλινή στρατιώτες.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο της ισλαμιστικής Χαμάς είχε κάνει λόγο για δύο νεκρούς. Τον ίδιο αριθμό νεκρών επιβεβαιώνει και η τουρκική ΜΚΟ που προώθησε την πρωτοβουλία.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση, επανέλαβε, όμως την απόφασή του να μην επιτρέψει την προσέγγιση στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουρκικό site μετέδωσε βίντεο από ένα πλοιάριο, στο οποίο επικρατούσε πανδαιμόνιο, με τους ακτιβιστές να φορούν πορτοκαλί σωσίβια και να προσπαθούν να βοηθήσουν συνάδελφό τους που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Επίσης διακρίνονται ένα ελικόπτερο που πετά πάνω από το πλοιάριο και ορισμένα ισραηλινά σκάφη γύρω του.

Νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ότι ο «στολίσκος της ελευθερίας», που μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα νυκτερινή εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Τα σκάφη, που κατευθύνονταν στη Γάζα, εντοπίσθηκαν από τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη νωρίς τα ξημερώματα σήμερα, σε απόσταση 124 χλμ από τις ισραηλινές ακτές.

Το ισραηλινό ναυτικό επικοινώνησε με τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας με τον ασύρματο, ζητώντας τους είτε να ακολουθήσει ο στολίσκος τα πολεμικά στον ισραηλινό λιμένα Ασντόντ, είτε να επιστρέψουν στην αφετηρία τους.

Ο στολίσκος αναμενόταν να φθάσει σήμερα το απόγευμα στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία έπειτα από την αιματηρή επίθεση ισραηλινών καταδρομέων σε σκάφη της διεθνούς νηοπομπής με εφόδια για τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

"Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους", δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Οι πληροφορίες τουρκικής ΜΚΟ, που συνδέεται με την πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δύο νεκροί και 30 τραυματίες πάνω στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, "φαίνεται να είναι ακριβείς", πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, πετώντας πέτρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.