Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Απαγόρευση απόπλου από την Κύπρο

Η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η Κυπριακή κυβέρνηση απαγόρευσε τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια, που θα επιχειρούσαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.


Σχετικό διάταγμα, είπε, υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή οι Γενικοί Διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών.

Η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι η απόφαση για έκδοση του διατάγματος ελήφθη, ύστερα από επαφές με όλους τους εμπλεκομένους.

Ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση έκρινε πως "σ' αυτή τη χρονική συγκυρία, με τα πολλά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να εμπλακεί η Κύπρος. Οι θέσεις, μας, είπε, έγιναν κατανοητές από όλους".

Η υπουργός Συγκοινωνιών διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρεσβευτής της Κύπρου στο Ισραήλ κλήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και του έγιναν διαβήματα. Η απόφαση, είπε, ήταν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι είναι δεδομένη η υποστήριξη της Κύπρου στον Παλαιστινιακό λαό και διευκρίνισε ότι ουδέποτε η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τη Λευκωσία την αποστολή βοήθειας.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος με άλλους συναδέλφους του συμμετέχει στην ανθρωπιστική αποστολή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι στόχος είναι δοθεί το μήνυμα πως "ο αποκλεισμός της Γάζας είναι απάνθρωπος και πρέπει να αρθεί". Είπε επίσης ότι μεταφέρεται ανθρωπιστικό και οικοδομικό υλικό, για μερική κάλυψη των μεγάλων αναγκών του πληθυσμού. Ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν αποκάλυψε το μέρος που βρίσκονται αναφέροντας απλώς ότι είναι έτοιμοι να αποπλεύσουν ανεξαρτήτως διαταγμάτων.

Πρέπει, είπε, η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί ότι "δεν μπορεί το Ισραήλ να κρατά εγκλωβισμένους ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους, σε απάνθρωπες συνθήκες και με κατεστραμμένες λόγω των βομβαρδισμών υποδομές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.