Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ : Καταπατήσεις δικαιωμάτων στην Ελλάδα.


Πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες είναι οι... συνήθεις ύποπτοι που πέφτουν θύματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Τα κρούσματα υπερβολικής χρήσης βίας από άνδρες των σωμάτων ασφαλείας δεν λείπουν, ενώ οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών και στις ελληνικές φυλακές παραμένουν προβληματικές. Αυτά, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει η Ετήσια Εκθεση της «Διεθνούς Αμνηστίας» για το 2009, καθώς φαίνεται πως οι... αρρυθμίες της Ελλάδας στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διαχρονικές.

Την υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών από την αστυνομία καυτηριάζει η έκθεση της «Διεθνούς Αμνηστίας»

Η οργάνωση εκφράζει για πολλοστή φορά την «ανησυχία της για την παράλειψη των αστυνομικών αρχών να καταγράψουν αιτήματα ασύλου, στερώντας την πρόσβαση ανθρώπων στη διαδικασία», ενώ διαπιστώνει πως δύο νομοθετήματα του περασμένου Ιουνίου δυσχέραναν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Το Π.Δ. 81/2009 κατήργησε τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή στερώντας το δικαίωμα για προσφυγή κατά των πρωτοβάθμιων αποφάσεων, ενώ ο νόμος 3772 δεν εξαίρεσε από τη διοικητική απέλαση τους αιτούντες άσυλο και παρέτεινε το χρονικό διάστημα διοικητικής κράτησης από τους τρεις στους έξι μήνες.

Η Διεθνής Αμνηστία καυτηριάζει τις βίαιες επαναπροωθήσεις -ακόμη και ασυνόδευτων ανηλίκων- σε χώρες όπου παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών και τα προβλήματα συνωστισμού, κακών συνθηκών υγιεινής και έλλειψης επαρκούς σίτισης στα κέντρα κράτησης, όπως επίσης και τη βίαιη έξωση μεγάλου αριθμού αλλοδαπών από τους καταυλισμούς της Πάτρας και το πρώην Εφετείο Αθηνών.

Η οργάνωση επισημαίνει τις καταγγελίες για κρούσματα υπερβολικής χρήσης βίας από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων (αυθαίρετες προσαγωγές, κακομεταχείριση ειρηνικών διαδηλωτών, τραυματισμός από δίκυκλα της αστυνομίας κ.ά.).

Οι ευπαθείς ομάδες, όπως μετανάστες και Ρομά, είναι τα συνήθη θύματα κακομεταχείρισης από άνδρες σωμάτων ασφαλείας, σημειώνει η οργάνωση. Οι καταγγελίες για απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές -συνωστισμός, έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ιατρική βοήθεια- συνεχίστηκαν, όπως επίσης και ο διωγμός των αντιρρησιών συνείδησης, οι ομοφοβικές επιθέσεις εναντίων γκέι-λεσβιών και οι παραβιάσεις κατά των Ρομά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.