Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ευρωπαίοι ακτιβιστές έφυγαν από τα κατεχόμενα για τη Γάζα

Από την κατεχόμενη Αμμόχωστο αναχώρησε ομάδα ακτιβιστών, ανάμεσά τους Ευρωπαίοι βουλευτές και ένας Σουηδός ευρωβουλευτής, προκειμένου να προσεγγίσει τα πλοία της ανθρωπιστικής αποστολής προς τη Γάζα, αφού Έλληνες καπετάνιοι των σκαφών, που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου, αρνήθηκαν να καταπλεύσουν σε μη ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία λιμάνια.

Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, κανένας Κύπριος ή Έλληνας δεν βρίσκεται σε αυτή την ομάδα.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε επίσης ότι από τα συνολικά οκτώ πλοία του «Στολίσκου Ελευθερίας», τα πέντε βρίσκονται ήδη κοντά στη Γάζα, ενώ τα τρία παραμένουν σε διεθνή ύδατα, ανοικτά της Κύπρου.

Εξήγησε, ακόμη, ότι ο ίδιος αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αποστολή, σεβόμενος την απόφαση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαγορεύσει τον απόπλου πλοίων ή σκαφών με προορισμό τη Γάζα.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Τάσος Κουράκης αναχώρησε το απόγευμα από το αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανεπιτυχή προσπάθειά του να επιβιβαστεί στο σκάφος «Σφενδόνη» για να μεταβεί στη Γάζα.

Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Κουράκης εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης να αποτρέψει την επιβίβασή στα σκάφη, η οποία είπε, «ήταν στα όρια της νομιμότητας».

Ο κ. Κουράκης είπε, επίσης, ότι Έλληνες και Κύπριοι ακτιβιστές αρνήθηκαν να μεταβούν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, όπως έπραξαν ξένοι ακτιβιστές, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούσαν να προσδώσουν με τον τρόπο αυτό νομιμότητα σε λιμάνια, τα οποία τελούν υπό κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.