Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

«Πυροβόλησε με το χέρι σταθερό»

 Ελεύθερος θα είναι, το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με περιοριστικούς όρους θα αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση των Κορκονέα-Σαραλιώτη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου Κι αυτό γιατί στις 6 Ιουνίου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης (18μηνο) και είναι πλέον δεδομένο ότι μέχρι τότε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας που εκδικάζει την υπόθεση, η οποία συντάραξε το πανελλήνιο, από τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν θα έχει προλάβει να εκδώσει ετυμηγορία.Η προσωρινή του κράτηση, όπως και του συγκατηγορούμενού του, Βασίλη Σαραλιώτη, θα αντικατασταθεί -προφανώς με βούλευμα- με περιοριστικούς όρους, ένας από τους οποίους ενδέχεται να είναι η παραμονή τους στην πόλη της Αμφισσας για λόγους προσωπικής τους ασφάλειας.

Κρότοι θανάτου

Στο μεταξύ χθες οι παράγοντες της δίκης αλλά και το πολυπληθές ακροατήριο βίωσαν μία από τις συγκλονιστικότερες συνεδριάσεις καθώς κατά την εξέταση του πραγματογνώμονα Γιώργου Ραφτογιάννη, προβλήθηκε ύστερα από αίτημα της πολιτικής αγωγής το βίντεο το οποίο τράβηξε κάτοικος των Εξαρχείων το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 και στο οποίο ακούγονται οι δύο απανωτοί πυροβολισμοί, εκ των οποίων ο ένας λάβωσε το παιδί κατάστηθα προκαλώντας τον ακαριαίο θάνατό του.

Οι δύο κρότοι που ακούστηκαν κατ' επανάληψη μέσα στη δικαστική αίθουσα αλλά και η φωνή-κραυγή της γυναίκας -η οποία κατέγραφε από το μπαλκόνι της- «τι μαλάκες είναι ρε, τι μαλάκες, είναι απίστευτο», δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.

Στο ίδιο μάλιστα βίντεο των 23 δευτερολέπτων φαίνονται οι δύο αστυνομικοί να αποχωρούν με αργό βηματισμό και χωρίς να ρίχνουν πίσω τους ούτε μια ματιά.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας (συνήγορος Κορκονέα) προσέβαλε ως «πλαστό» το βίντεο-ντοκουμέντο (που είναι ένα από τα στοιχεία της δικογραφίας) και ζήτησε «να γίνει πραγματογνωμοσύνη», υποστηρίζοντας ότι «αφαιρέθηκε ό,τι είναι υπέρ του κατηγορουμένου κι έμεινε μόνο ένα ηχητικό ντοκουμέντο από το οποίο δεν προκύπτει καμία απόδειξη ότι πρόκειται για τον ήχο του πυροβολισμού».

Ζωή Κωνσταντοπούλου (παρεμβαίνει): «Πυροβόλησε ο... Αλέξανδρος».

Κούγιας: «Η Βαλιάντζα (τράβηξε το βίντεο) κι όσοι συνεργάστηκαν μαζί της το παρέδωσαν πρώτα στα κανάλια».

Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Το παρέδωσαν σε ανύποπτο χρόνο στον ανακριτή. Είναι γνωστό τοις πάσι».

Εισαγγελέας (Χαρ. Λακαφώσης): «Είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο λίγες μόνο ώρες μετά τον θάνατο του Αλέξη».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Το μόνο πλαστό στοιχείο που αποδεικνύει το βίντεο είναι οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων. Δεν το προσέβαλαν ποτέ, ο δε Σαραλιώτης το επικαλείται συνεχώς».

Κούγιας: «Θέλουν (σ.σ. οι "κατασκευαστές" κατά την άποψή του) να δημιουργήσουν έναν ήρωα που τον εκτέλεσε η αστυνομία που είναι ο εχθρός. Μπείτε στη νοοτροπία αυτών των ανθρώπων που θέλουν να λειτουργούν ως μοχλοί βίας. Πώς είναι δυνατόν να λείπει η στιγμή του πυροβολισμού;»

Το βίντεο προβλήθηκε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου (είχε εισηγηθεί θετικά και ο εισαγγελέας) καθώς, όπως επισήμανε η πρόεδρος Αντζελίτα Παπαβασιλείου, «η πραγματογνωμοσύνη διατάσσεται μόνον αν κριθεί ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες επέμβασης».

Προβλήθηκαν μάλιστα και τα βίντεο από όλα τα δελτία ειδήσεων με το ρεπορτάζ από την ημέρα διενέργειας αυτοψίας (στις 21/12/2008) στον τόπο του εγκλήματος. Το δικαστήριο επέτρεψε την προβολή προκειμένου «να πιστοποιηθούν από τον μάρτυρα Γ. Ραφτογιάννη στοιχεία της αυτοψίας». Ο κ. Κούγιας εξέφρασε αντιρρήσεις και γι' αυτή την προβολή λέγοντας ότι «είναι ανασφαλές αποδεικτικό μέσον τα ρεπορτάζ κάποιων ανεύθυνων ή υπεύθυνων δημοσιογράφων».

Από την πλευρά του ο πραγματογνώμονας, τεχνικός σύμβουλος της πολιτικής αγωγής, κ. Ραφτογιάννης, εξεταζόμενος με βάση τα ευρήματα, ερωτώμενος όμως και για στοιχεία που επικουρικά προέκυπταν από τα επίμαχα βίντεο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

**Διερευνήθηκαν όσα όφειλα να διερευνήσω, εξέτασα όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα κι αν η βολίδα είχε προσκρούσει στο ρολόι του παιδιού ή σε κάποιο αναψυκτικό που κρατούσε. Το απέκλεισα. Και οι αρμόδιοι από την αστυνομία είδα ότι κοίταζαν παντού.

* Από τον συνεχόμενο ήχο «μπαμ μπαμ» καταδεικνύεται ότι δεν μπορεί να μετακινήθηκε το χέρι του δράστη. Θεωρώ ότι θα ακουγόταν στο βίντεο η τρίτη εκπυρσοκρότηση, όπως ισχυρίζεται ότι έγινε ο κατηγορούμενος.

**Το βίντεο με τους πυροβολισμούς παρουσιάζει μια συνέχεια. Πρόκειται για δεικτική βολή που συνήθως δεν είναι βολή εκφοβισμού, αλλά είναι πάντα διπλή σε κάθε στόχο και η μία από τις δύο τον πετυχαίνει.

**Οι πυροβολισμοί έγιναν με θύμα και δράστη τον έναν απέναντι στον άλλο, με μέτωπο ο ένας στον άλλο γιατί η βολίδα προσέκρουσε, έχει γλείψει με το πλαϊνό της τμήμα και δεν έχει βρει η κορυφή της.

Η δίκη θα συνεχιστεί με την ολοκλήρωση της εξέτασης του κ. Ραφτογιάννη από την πολιτική αγωγή και στη συνέχεια από την υπεράσπιση. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.