Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 25/5/2010

Ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις έχει συμβάλει αποφασιστικά στη συσπείρωση των εργαζομένων εκφράζοντας τις ανάγκες τους και την απαίτηση ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική. Βρήκε απήχηση σε πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής αντίστασης και έδωσε διέξοδο στις αγωνιστικές διαθέσεις μεγάλων κομματιών εργαζομένων.

Ως Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θέλουμε να συμβάλουμε στην αναγκαία ταξική αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων, στην κλιμάκωση των αγώνων και στην προβολή των σύγχρονων εργατικών δικαιωμάτων.

Η συνέλευση στις 25/5 συζήτησε σ’ αυτή τη κατεύθυνση απευθύνοντας αγωνιστικό ταξικό κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης. Συμμετείχαν με αποφάσεις οι διδασκαλικοί σύλλογοι Α’,Β’,Ζ’,Λαγκαδά, οι Γ’,Δ’,Ε’ ΕΛΜΕ, τα σωματεία εργαζομένων ιματισμού, βιβλίου-χάρτου, νοσοκομείου Αγίου Παύλου ενώ αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει και η ΕΝΙΘ, τα σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος και της ΕΥΑΘ χωρίς όμως να συμμετέχουν σε αυτή τη συνέλευση. Συμμετείχαν ακόμα χωρίς απόφαση των σωματείων τους αγωνιστές από πολλούς εργασιακούς χώρους (μισθωτοί τεχνικοί, ιδιωτική υγεία, εφορίες κ.α.) καθώς και φοιτητές και συνταξιούχοι.

Κύριο θέμα της συνέλευσης ήταν η πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο αντεργατικό πραξικόπημα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου για να υπάρξουν νικηφόροι αγώνες πέρα από την εσκεμμένη αδράνεια των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που συναινούν στην κυρίαρχη πολιτική και διαλέγουν ξανά την αγωνιστική απραξία και την εκτόνωση της εργατικής αγανάκτησης και οργής. Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή τη κατεύθυνση (απεργιακή κλιμάκωση, διακλαδικός συντονισμός) οι οποίες θα διαμορφωθούν σε κείμενο-πρόταση προς τα πρωτοβάθμια σωματεία.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ Ο ΕΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ :

-Πέμπτη 27/5 στις 7μμ συλλαλητήριο στην πλατεία Επταλόφου στους Αμπελόκηπους. Το συλλαλητήριο έχει αποφασιστεί από τον διδασκαλικό σύλλογο και το σωματείο των ΟΤΑ που καλύπτουν την περιοχή. Χαιρετισμοί θα γίνουν από τα δύο αυτά σωματεία.

-Τρίτη 1/6 στις 7μμ συλλαλητήριο με συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Την ίδια μέρα και ώρα καλεί και το ΠΑΜΕ. Θα γίνει απεύθυνση στα σωματεία που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ για κοινή συμπόρευση.

-Σάββατο 5/6 το μεσημέρι (η ώρα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες) στην πλατεία Αριστοτέλους συγκέντρωση και πορεία με κάλεσμα σε πρωτοβάθμια σωματεία της Βόρειας Ελλάδας. Σε ανάλογη κατεύθυνση έχουν ανακοινώσει ότι κινούνται ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και εργατικά κέντρα χωρίς συγκεκριμένη απόφαση ακόμα ( αυτό δεν επηρεάζει την πρόταση προς τα πρωτοβάθμια σωματεία)

-Τετάρτη 15/6 στις 7.30μμ στον κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ διοργάνωση συζήτησης για την απάντηση του εργατικού κινήματος στην κρίση. Θα γίνουν προτάσεις σε πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους που το τελευταίο διάστημα αρθρογραφούν για το ζήτημα (Μαρκέτος, Παπακωνσταντίνου, Μηλιός, Καζάκης, Λαπαβίτσας) και σε αγωνιστή από το Συντονισμό των σωματείων. Οι λεπτομέρειες για την εκδήλωση(τίτλος, τελικοί ομιλητές, αφίσα) θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Συζητήθηκαν επίσης προτάσεις για δράσεις με προσανατολισμό συγκεκριμένα ζητήματα που θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα (ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις, υγεία, Καλλικράτης, κλαδικές συμβάσεις κ.α.) Οι δράσεις αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με τα σωματεία που τις αφορούν.

Κατατέθηκε πρόταση από το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (25-27/6) για συμμετοχή του Συντονισμού σε αυτό και με τη διοργάνωση εκδήλωσης στα πλαίσια του. Η πρόταση έγινε δεκτή και οι λεπτομέρειες της θα συζητηθούν στην επόμενη συνέλευση.

Για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ολιγομελής ομάδα που θα διευθετήσει τις τελικές αποφάσεις των σωματείων. Η ομάδα αυτή είναι άτυπη, δεσμεύεται από τις αποφάσεις των σωματείων και τα μέλη της θα ανανεωθούν στην επόμενη συνέλευση μέχρι να καταληχθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας του Συντονισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.