Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Δελτίο Τύπου για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Λευκιμμαίων για την επικείμενη αδειοδότηση και λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας)

Το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων κ. Γατσούλης επιχειρεί με δηλώσεις του να δυναμιτίσει το κλίμα στη Λευκίμμη και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας , αγνοώντας την συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών του που εναντιώνεται σ’ αυτό το «έργο».

Για να είμαστε πιο σαφείς πριν λίγο καιρό ο κ. Γατσούλης δήλωσε στα Μ.Μ.Ε ότι θα κλείσει η χωματερή της Λευκίμμης και θα μεταφέρει τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, για να εισπράξει την προσχεδιασμένη και υποτιμητική για τους Λευκιμμιώτες απάντηση του Προέδρου του Συνδέσμου Καθαριότητας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να πέσουν στο Τεμπλόνι σκουπίδια της Λευκίμμης.

Πολύ πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό της Κέρκυρας (ο κ. Γατσούλης) δήλωσε ότι θα κλείσει η χωματερή της Λευκίμμης και τα σκουπίδια θα οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας , ο οποίος σύντομα θα αδειοδοτηθεί.

Διερωτόμαστε από πού αντλεί την υπεραισιοδοξία του ότι ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας θα αδειοδοτηθεί αφού γνωρίζει πολύ καλά τόσο ο ίδιος όσο και οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί αλλά και οι αρμόδιοι υπάλληλοι ότι η επανέκδοση των περιβαλλοντικών όρων όπως καθορίζονται από την ΚΥΑ 11014 ΤΟΥ 2003 μπορεί να συνεπάγεται και την εξ αρχής χωροθέτηση του παράνομου εν λόγω ΧΥΤΑ, που αποτελεί (επιλογή ακατάλληλης θέσης) και τον κύριο λόγο αντίδρασής μας στο «έργο» αυτό.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων με τη γνωστή διγλωσσία που τον διακρίνει επιχειρεί να παραπληροφορήσει και να διχάσει τους Λευκιμμιώτες δηλώνοντας ότι ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας θα είναι αποδέκτης μόνο των σκουπιδιών της Λευκίμμης αποκρύπτοντας σκόπιμα:
ότι βάσει του Περιφερειακού σχεδιασμού ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας κατασκευάστηκε για να δεχθεί τα σκουπίδια τεσσάρων και όχι ενός δήμου.

Με βάση την αρχή της εγγύτητας που προβλέπεται από τον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό ο κάθε δήμος έχει δικαίωμα να εναποθέτει τα απορρίμματά του σε όποιον νόμιμο αποδέκτη κρίνει σκόπιμο.

Ακλόνητη απόδειξη για τα λεγόμενά μας η περίπτωση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου που ενώ κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει πέντε δήμους δέχεται σήμερα τα σκουπίδια ολόκληρου του νησιού πλην της Λευκίμμης.

Τέλος στις δηλώσεις του,ο κ. Γατσούλης και προκειμένου να στηρίξει τα λεγόμενά του επιχειρεί να διχάσει και όχι να πείσει τους Λευκιμμιώτες, αναφέροντας ότι ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας θα δεχθεί μόνο τα σκουπίδια της Λευκίμμης, γιατί το κύτταρό του είναι τόσο μικρό που αν δεχθεί τα σκουπίδια όλου του νησιού θα κορεσθεί σε τρεις μέρες!!

Αυτά όμως που ισχυρίζεται έρχονται σε πλήρη αντίθεση με διαφημιστικό σποτ του Συνδέσμου Καθαριότητας που αναφέρει ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας θα ελαφρύνει το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κατά είκοσι χιλιάδες τόνους σκουπιδιών ετησίως.

Τι από τα δύο είναι στο σχεδιασμό του Συνδέσμου Καθαριότητας η λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας μόνο με τα σκουπίδια της Λευκίμμης (κ. Γατσούλης) ή η λειτουργία του με τα σκουπίδια και άλλων δήμων για να ελαφρυνθεί ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου (Σύνδεσμος Καθαριότητας)!!

Η αλήθεια είναι μόνο μία ότι ο Σύνδεσμος Καθαριότητας βρισκόμενος σε πλήρη σύγχυση ,ενώ είναι ο κατ’ εξοχήν υπαίτιος για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το νησί, αυτοσχεδιάζει χωρίς κανένα προγραμματισμό και το μόνο που θα καταφέρει αν δεν αντιδράσουμε θα είναι να μετατρέψει την Κέρκυρα σε μία απέραντη χωματερή (σήμερα το Τεμπλόνι, αύριο η Λευκίμμη ,μεθαύριο ποιος ξέρει ποιος…).

Όσο για τον κ. Γατσούλη με τις δηλώσεις του που από τη μία μέρα στην άλλη αυτοαναιρούνται προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στους Λευκιμμιώτες με απώτερο στόχο το διχασμό του κόσμου και κατ’ επέκταση την αποδυνάμωση του κινήματος που αντιδρά στις μεθοδεύσεις του.

Όλοι εμείς που αντιδρούμε στη λειτουργία του ΧΥΤΑ στα Μισοράχια καταγγέλλουμε το Δήμαρχο Λευκιμμαίων :
Που με το δίλημμα ΧΩΜΑΤΕΡΗ Ή ΧΥΤΑ επιχειρεί να διχάσει τους Λευκιμμιώτες και να επισπεύσει την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.

Που με ασύστολα ψεύδη του τύπου στο κλείσιμο της χωματερής αντιδρούν οι κάτοικοι που εναντιώνονται στο ΧΥΤΑ, εξακολουθεί να ανέχεται τη λειτουργία της παράνομης χωματερής.

Και τον καλούμε έστω και τώρα να κλείσει την παράνομη χωματερή, που για λόγους σκοπιμότητας ανέχτηκε και ανέχεται και να οδηγήσει τα απορρίμματά του Δήμου μας σε νόμιμο αποδέκτη.

Δηλώνουμε ότι:
Παρόμοιες τακτικές και μεθοδεύσεις όπως αυτές που επιχειρεί ο κ. Γατσούλης είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό και δεν θα βρουν πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στους συνδημότες μας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση που είναι η αποτροπή του εγκλήματος που σχεδιάστηκε, για μας χωρίς εμάς ,στον τόπο μας.

Θα εντείνουμε τον αγώνα μας με συμβολική κατάληψη ,αρχικά, του Δημαρχείου Λευκίμμης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας σε Περιφέρεια, Νομαρχία, Λιμάνι και αεροδρόμιο Κέρκυρας αν και όποτε κριθεί σκόπιμο.


ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ Ο ΧΥΤΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ!


Λευκίμμη 24-5-2010

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ «ΤΟ ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ».
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.