Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Ισπανικά παιχνίδια εξουσίας

Επί τρία ολόκληρα λεπτά οι δεξιοί γερουσιαστές φώναζαν εν χορώ «Θαπατέρο, παραίτηση, ολέ!», χτυπώντας τις γροθιές τους πάνω στα έδρανα και τα πόδια τους στο πάτωμα, την ώρα που ο Ισπανός πρωθυπουργός προσπαθούσε απεγνωσμένα, μη ακουόμενος, να εξηγήσει στο Σώμα τις θέσεις του.

«Πολιτικό απατεώνα» αποκάλεσε τον Θαπατέρο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Πίο Γαρθία Εσκουδέρο, κατηγορώντας τον ότι είναι «επαίσχυντα κηδεμονευόμενος από την ΕΕ» πριν κλείσει την παρέμβασή του προκαλώντας τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό: «Αν έχετε αξιοπρέπεια, προκηρύξτε εκλογές!».

Πλήρως απομονωμένος από τους πολιτικούς συμμάχους του που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας των σοσιαλιστών, ο Θαπατέρο θα πιει σήμερα το πικρό ποτήρι να επικυρώσει μόνο με το κόμμα του το... βασιλικό διάταγμα (!) με το οποίο αναγκάστηκε να περάσει ουσιαστικά πραξικοπηματικά τα μέτρα λιτότητας επειδή δεν θα περνούσαν από το κοινοβούλιο. Πιθανότατα κανένα από τα μικρά εθνικιστικά κόμματα που τον στηρίζουν δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα κάνουν αποχή και έτσι το βασιλικό διάταγμα θα επικυρωθεί από τη Βουλή παρά τις αρνητικές ψήφους των πέντε αριστερών μικρών κομμάτων του ισπανικού κοινοβουλίου.

Κατά θα ψηφίσει πιθανότατα και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, αν και ασκούνται τεράστιες πιέσεις πάνω του από ισχυρότατους κύκλους της γερμανικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής Δεξιάς, με επικεφαλής τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να κάνει τουλάχιστον αποχή αντί να ρίξει αρνητική ψήφο.

«Συμμορία άχρηστων» χαρακτήρισε την κυβέρνηση Θαπατέρο ο δεξιός βουλευτής Βιθέντε Φερέρ και τον πρωθυπουργό... «μεθυσμένο τιμονιέρη» που «πρέπει επειγόντως να αλλάξει».

Σοβαρότατη πολιτική ήττα για τον Θαπατέρο σημειώθηκε και την Τρίτη όταν εξεγέρθηκαν σύσσωμοι οι δήμαρχοι της Ισπανίας, μαζί και οι σοσιαλιστές ανάμεσά τους που αποτελούν άλλωστε και την πλειοψηφία, εναντίον μιας διάταξης των μέτρων που απαγόρευε στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να πάρουν οποιοδήποτε δάνειο! Υπό το βάρος της κατακραυγής, η κυβέρνηση μετέθεσε εκ των υστέρων την ημερομηνία έναρξης του μέτρου αυτού από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.