Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

4 χρόνια φυλακή ενώ έκανε απεξάρτηση

Δίκοπος αναπαριστώνταν όσο τον θυμόμαστε ο «πέλεκυς» της Δικαιοσύνης και για άλλη μία φορά έπεσε βαρύς επί... των αδυνάτων καταδικάζοντας τελεσίδικα σε 4 χρόνια φυλακή για την προ 13 χρόνων «ληστεία» μιας ζάντας αυτοκινήτου τον 31χρονο πρώην χρήστη Κώστα Ριζόπουλο, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου του βεβαίωση από το δημόσιο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΕΣΥ 18ΑΝΩ πως έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία του μένοντας 2,5 χρόνια καθαρός.

Στον «Καιάδα» ήταν η ετυμηγορία των σωφρονιστών-δικαστών του, αφού με την ποινή των 4 χρόνων δεν του δίνουν καν τη δυνατότητα να τύχει του ευεργετήματος της κοινωφελούς εργασίας που είχε εξασφαλίσει στον Δήμο Γαλατσίου αλλά εφαρμόζεται σε ποινές έως 3 έτη.

Για το θέμα θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα (11 π.μ.) σύσσωμο το 18ΑΝΩ, που βλέπει το έργο της απεξάρτησης να εξολοθρεύεται με τον πέλεκυ.

Στην ανακοίνωση συμπαράστασης στον Ριζόπουλο και καταδίκης της απόφασης το 18ΑΝΩ και η υπεύθυνή του Κατερίνα Μάτσα δηλώνει: «Καταστροφικές οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τους απεξαρτημένους. Μέσα σ' ένα μήνα σημειώθηκε και δεύτερο κρούσμα αναλγησίας απέναντι στους ανθρώπους που κατάφεραν, με τεράστια προσπάθεια, να βγουν από την κόλαση των ναρκωτικών.

Στις 21/6/2010 ο Κώστας Ριζόπουλος, που πριν από 3 μήνες ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ, καταδικάστηκε από το Γ' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε 4 χρόνια φυλακή, χωρίς αναστολή. Αυτή η σκληρή ποινή επιβλήθηκε για κλοπή μιας ζάντας που χαρακτηρίστηκε από τους αστυνομικούς ως "ληστεία" και κατά συνέπεια "κακούργημα".

Ετσι, με αυστηρή προσήλωση στο γράμμα του νόμου οι δικαστές στέλνουν στον "Καιάδα" άλλο έναν νέο άνθρωπο που κατάφερε να απεξαρτηθεί, να διεκδικεί με αξιοπρέπεια μια ισότιμη θέση στο κοινωνικό σύνολο.

Πριν από ενάμιση μήνα είχε ληφθεί μια ανάλογη απόφαση από το Εφετείο της Λάρισας για τον απεξαρτημένο Αχιλλέα Δεσποτάκη, 3 χρόνια καθαρό. Λίγο πριν είχε οδηγηθεί επίσης στη φυλακή απεξαρτημένος που είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα της «ΙΘΑΚΗΣ».

Το μήνυμα που αντικειμενικά περνούν όλες αυτές οι δικαστικές αποφάσεις είναι ότι θέση των εξαρτημένων αλλά και των απεξαρτημένων είναι στη φυλακή!

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση αυτών των αποφάσεων και περιμένουμε από την Πολιτεία να πάρει θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.