Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Καταγγελία από συλλόγους και φορείς του Ρεθύμνου

Ρέθυμνο, 17 – 6 – 2010 
Πριν από μια βδομάδα, έπειτα από την προσαγωγή μεταναστών στο Α.Τ. Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε μία αυθόρμητη συγκέντρωση, από άτομα κυρίως της Αντιρατσιστικής Κίνησης Ρεθύμνου, έξω από το αστυνομικό τμήμα. Την ενημέρωση του αξιωματικού υπηρεσίας για τις προσαγωγές των μεταναστών ακολούθησε μία ξαφνική και αναίτια επίθεση των αστυνομικών στους συγκεντρωμένους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών και την προσαγωγή εννέα εξ αυτών στο εσωτερικό του Α.Τ. 

Η όλη κατάσταση διευθετήθηκε αρκετή ώρα αργότερα, με την απελευθέρωση των προσαχθέντων, καθώς το γεγονός πήρε δημοσιότητα και οι συγκεντρωμένοι έξω από το Α.Τ. Ρεθύμνου αυξάνονταν συνεχώς. Την επόμενη μέρα, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Ρεθύμνου απέδιδε τα γεγονότα σε «παρεξήγηση» και «λάθος». Οι μετανάστες απελευθερώθηκαν μετά από τρεις ημέρες.

Μετά από μερικές μέρες, ένας άλλος μετανάστης ο οποίος είχε προσαχθεί και εν τέλει συνελλήφθη προ 18 ημερών γιατί δεν είχε χαρτιά, ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωσή του. Σύντομα αναπτύχθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης γύρω του που πέτυχε την απελευθέρωσή του μετά από δύο ημέρες.

Όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν την αστυνομική διεύθυνση του νομού να βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένα άτομα που συμμετείχαν στα γεγονότα. Αποτέλεσμα είναι η εξώφθαλμη παρακολούθησή τους καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου με στόχο προφανώς την τρομοκράτησή τους.

Εμείς ως κινήσεις και φορείς του νομού Ρεθύμνου απαντούμε ότι δεν θα αφήσουμε τέτοια γεγονότα να συμβαίνουν. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κοινωνικούς αγωνιστές και καταγγέλουμε πρακτικές της αστυνομίας που μας φέρνουν πίσω σε άλλες μαύρες περιόδους της ιστορίας μας.
 
Υπογράφουν:

Συντονιστικό Αντιρατσιστικών Ομάδων Ρεθύμνου
Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Νομού Ρεθύμνου
Απερχόμενο Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Σύλλογος Ειδικευόμενων Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.