Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Δίκη για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

 Τακτική ένορκος της δίκης για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ζήτησε την απαλλαγή της από τα καθήκοντα της ενόρκου, επικαλούμενη πρόβλημα υγείας. Η νέα εμπλοκή καθυστερεί περαιτέρω τη διαδικασία, την ώρα που επρόκειτο να ξεκινήσουν την απολογία τους οι δυο κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.

Η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες είχε διακοπεί για μία εβδομάδα, λόγω θανάτου συγγενικού προσώπου μέλους της έδρας και επρόκειτο να ξαναρχίσει σήμερα. Η αίτηση όμως της ενόρκου για απαλλαγή της, την οποία μάλιστα δεν υποστήριξε αυτοπροσώπως, αναπόφευκτα θα καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία.

Η εκπαιδευτικός στο επάγγελμα ένορκος προέβαλλε ως λόγο απεμπλοκής της από τη δίκη ένα «πρόβλημα υγείας» το οποίο την ταλαιπωρεί από το 2008, το οποίο «επιδείνωσε η παρουσία μου στο δικαστήριο» και το οποίο υποστήριξε μάλιστα ότι ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση της.

Όπως επισήμανε και ο εισαγγελέας της έδρας, Χ. Λακαφώσης, η ίδια ένορκος είχε ζητήσει την εξαίρεσή της στις 17 Φεβρουαρίου, με την έναρξη της δίκης. Τότε όμως δεν είχε κάνει λόγο για πρόβλημα υγείας αλλά παρουσίαζε ως λόγο τους υπερήλικους γονείς της τους οποίους φροντίζει η ίδια, καθώς και τα καθήκοντά της ως εκπαιδευτικός.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε με τον σύζυγό της χθες η ένορκος, «τον Οκτώβριο του 2008 παρουσίασα έντονες κρίσεις άπνοιας ύπνου» και κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης «μου χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και η υγεία μου έχει βελτιωθεί σημαντικά». Όμως, η συμμετοχή της «στην πολύμηνη και ψυχοφθόρα ακροαματική διαδικασία, επιδείνωσε το πρόβλημα υγείας» και η ένορκος επικαλείται τους γιατρούς της για να υποστηρίξει ότι η συνέχιση της συμμετοχής της στη δίκη καθίσταται επικίνδυνη για τη ζωή της.

Ο εισαγγελέας έδρας επισήμανε ότι η ένορκος επικαλείται ιατρικές εξετάσεις που είχαν γίνει πολύ πριν την έναρξη της δίκης και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος απαλλαγής της. Πάντως, ο εισαγγελέας πρότεινε να εξεταστεί η ένορκος από γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών της. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και διέκοψε για τέσσερις ώρες, προκειμένου να εξεταστεί η ένορκος. Παρόλα αυτά, η γνωμάτευση δεν εστάλη στο δικαστήριο με την παρέλευση των 4 ωρών της διακοπής και το δικαστήριο διέκοψε εν τέλει για σήμερα. Σε περίπτωση που οι γιατροί επιβεβαιώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής της, τη θέση της θα καταλάβει ένας από τους δύο αναπληρωματικούς ενόρκους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των μαρτύρων και χθες επρόκειτο να ξεκινήσει η ανάγνωση των εγγράφων ώστε να κληθούν στη συνέχεια για απολογία οι δυο κατηγορούμενοι, Ε. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης, οι οποίοι είναι πλέον ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.