skip to main |
skip to sidebar
Πρώτη στη δικαστική μάχη ρίχνεται η ΑΔΕΔΥ, η οποία μέσα στον Ιούλιο καταθέτει στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης κατά των εγκυκλίων(καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εκδόσει υπουργικές αποφάσεις)που επέβαλαν δραστικές περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων. Βασικό σημείο αιχμής θα αποτελεί η θεμελίωση της αντισυνταγματικης διαδικασίας.
Επιτροπή στον ΔΣΑ
Η επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που ασχολείται με το θέμα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Κασιμάτη, ετοιμάζει την προσφυγή, για την οποία θα ζητηθεί η κατ' απόλυτη προτεραιότητα συζήτησή της στο ΣτΕ.
Η επόμενη μάχη (σε πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ) θα δοθεί στο ασφαλιστικό (για τις βίαιες αναπροσαρμογές ορίων ηλικίας και συντάξεων), καθώς και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.
Ειδικά στα εργασιακά, η νομική ομάδα του ΔΣΑ εξετάζει το ενδεχόμενο, να προσφύγει στα τακτικά πολιτικά δικαστήρια, αμέσως μετά την ψήφιση των αλλαγών για τη μείωση των αποδοχών στους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους έως 25 ετών, ζητώντας προδικαστικό ερώτημα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Οπως έλεγε στην «Κ.Ε.», ο καθηγητής Ν. Μαριάς, η έκβαση του συγκεκριμένου ερωτήματος θα είναι κόλαφος για την κυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Συνθήκη απαγορεύει ρητά τη διαφοροποίηση των αμοιβών με βάση την ηλικία των εργαζομένων.
Διεθνείς συνθήκες
Υπό δικαστική αμφισβήτηση θα τεθούν επίσης η δραστική μείωση των αποζημιώσεων των απολυμένων και ο περιορισμός του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Και τα δύο, σύμφωνα με εργατολόγους, παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες και στερούν από τους εργαζόμενους νόμιμα περιουσιακά τους δικαιώματα (τα οποία προστατεύει το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).
Με το σκεπτικό αυτό άλλωστε και το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού, όπως η βιαστική συνένωση του ταμείου των δημόσιων υπαλλήλων με το ΙΚΑ και η απόσυρση της εγγύησης του κράτους στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων.
Η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ Μ. Τσίπρα υποστηρίζει στην «Κ.Ε.» πως οι περικοπές που επιβλήθηκαν δύο φορές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, πρώτα στα επιδόματα και έπειτα στους μισθούς (13ο και 14ο), σύμφωνα με το μνημόνιο, αποτελούν βάναυση παραβίαση περιουσιακού δικαιώματος και μάλιστα χωρίς καν να τηρείται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Η ΑΔΕΔΥ θα επικαλεσθεί και τις αντιρρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αλλά και άλλων θεσμικών οργάνων, όπως η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας και στην τελευταία της γνωμοδότηση επεσήμανε ότι δεν είναι επιτρεπτό στο όνομα οικονομικών αναγκών να παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Σύνταγμα
Τα συνδικάτα θα αντικρούσουν και τη λογική ότι τα μέτρα θεωρούνται συνταγματικώς ανεκτά, χάριν του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Η κ. Τσίπρα ξεκαθάρισε πως σκοπός των προσφυγών δεν είναι να δυσκολευθεί ο δανεισμός της χώρας, αλλά να περιοσρισθούν οι κοινωνικές αδικίες.
Οι νομικοί επικαλούνται χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Λετονίας και της Ρουμανίας, όπου τα ανώτατα δικαστήρια τους ακύρωσαν ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις ασφαλιστικών νόμων που έγιναν κατ' επιταγήν αντίστοιχων μνημονίων δανεισμού από το ΔΝΤ.
Οι χώρες αυτές δεν είχαν κανένα πρόβλημα συνέχισης του δανεισμού τους, αφού οι κυβερνήσεις προσχώρησαν σε άλλα, εξίσου επαχθή, μέτρα αναπλήρωσης όπως μεγάλες αυξήσεις στον ΦΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.