Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

" ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ " από "12ο"

Στις 5 Ιούνη αποφασίσαμε να επαναοικιοποιηθούμε το εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια κτήριο του 12ου δημοτικού με σκοπό την δημιουργία ενός χώρου ανοιχτού και προσβάσιμου προς όλους. Ο χώρος και ο χρόνος που επιλέξαμε δεν ήταν και δεν είναι τυχαίος καθώς συμπίπτει με την οικονομική κρίση που έχει και θα έχει ως αποτέλεσμα τον πλήρη εξευτελισμό των ζωών μας.Η εκκλησία ως ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, και αυτού του κτηρίου αντικατοπτρίζει ένα θεσμό που μένει αλώβητος από την οικονομική κρίση σε βάρος όλων μας. Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει το πολιτικό σκεπτικό με το οποίο μπήκαμε και ενεργούμε στον χώρο αυτό.

Σκοπός μας απ την πρώτη στιγμή ήταν η άμεση λειτουργία του κτηρίου έτσι ώστε ο χώρος να ανοίξει για την γειτονιά και όχι μόνο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, βγήκε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν στο εγχείρημα αυτό. Το επόμενο βήμα ήταν ο πλήρης καθαρισμός, εσωτερικά και εξωτερικά του κτηρίου, η αποθήκευση και καταγραφή, του παρατημένου σχολικού εξοπλισμού και η εσωτερική-εξωτερική απεντόμωση του χώρου. Καθοριστικός λειτουργικός παράγοντας για την λειτουργία του κοινωνικού χώρου είναι η ανοιχτές εβδομαδιαίες διαχειριστικές συνέλευσης που πραγματοποιούνται με γνώμονα την άμεση δημοκρατία και την άμεση συμμετοχή όλων.

Στα πλαίσια του ελεύθερου κοινωνικού χώρου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις διαφόρων θεμάτων όπως για παράδειγμα η εκδήλωση για την διαχείριση του νερού ως κοινωνικό αγαθό με ομιλητές εργαζόμενους απ το σωματείο της ΕΥΑΘ, για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου με ομιλητές από την Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, συζήτηση-εκδήλωση για την ελευθεριακή εκπαίδευση όπως επίσης και εκδήλωση-αυτομόρφωση για τις ζαπατιστικές κοινότητες στο Μεξικό. Στο πολιτισμικό και ψυχαγωγικό κομμάτι πραγματοποιούνται αίθριες προβολές ταινιών, συναυλίες και παιδικά παιχνίδια κάθε Κυριακή. Όλα τα παραπάνω διεκπεραιώνονται απ τις αντίστοιχες ομάδες και συλλογικότητες που στεγάζονται στον χώρο όπως η κινηματογραφική ομάδα «cineσχολείο», η παιδική ομάδα κτλ. Επίσης στο χώρο λειτουργεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή μαγειρείο ανοιχτό προς όλους για μαγειρική.

Από Σεπτέμβρη κατόπιν ανοιχτής διαχειριστικής συνέλευσης θα οριστούν τα τμήματα ξενόγλωσσων μαθημάτων όπως Ισπανικά, Ιαπωνικά, Πορτογαλικά, Ρώσικα Ιταλικά, Τούρκικα, Γερμανικά κ.α, μαθήματα φωτογραφίας, μαθήματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών για αρχάριους, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, θεατρικό εργαστήρι, μαθήματα μουσικής(ορθοφωνία κ.α) δανειστική βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, μαθήματα capoeira, μαθήματα αυτοάμυνας, γυμναστήριο, παιδότοπος, καφενείο κτλ Καλούνται όλοι να στηρίξουν με την συμμετοχή τους το εγχείρημα αυτό ακόμα και με βασικές εργασίες συντήρησης του χώρου(βαψίματα κτλ) καθώς και συνεισφέροντας στον υλικό και τεχνικό εξοπλισμό του χώρου(έπιπλα, υπολογιστές, μαγειρικά σκεύη κτλ).

Στις δραστηριότητες του κοινωνικού χώρου δεν υπάρχουν αυθεντίες, ούτε ειδικοί καθώς η γνώση παρέχεται ελεύθερα και αδιαμεσολάβητα. Η καθιερωμένοι ρόλοι δασκάλου-μαθητή σπάνε μέσα απ την ίδια τη συμμετοχική διαδικασία που προάγουν τα μαθήματα αλλά και ολόκληρη η λειτουργία του χώρου καθώς πραγματώνεται και διαμορφώνεται μέσα από αυτήν. Με βάση όλο αυτά προχωράμε στην εξέλιξη του εγχειρήματος κάτι το όποιο προϋποθέτει και περιλαμβάνει την υποστήριξη της ευρύτερης κοινωνίας και την συναπόφαση με αυτήν.



«ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ – ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ & ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

«12»



ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ ΓΩΝΙΑ (στο πρώην 12ο Δημοτικό)



Λεωφορεία: 3,7,10,11,31,39 ξεκινώντας από κέντρο, για να έρθετε από λεωφ. Στρατού

(στάση Ευζώνων)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.