Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

Συγκρούσεις αστυνομίας και σεισμόπληκτων της Λ’ Άκουιλα στη Ρώμη


Πάνω από 5.000 κάτοικοι της Λ’ Άκουϊλα, έφτασαν με λεωφορεία στη Ρώμη, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας περισσότερη στήριξη προς τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Οι διαδηλωτές αρνούνται να αρχίσουν να καταβάλλουν ξανά, από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όλους τους προβλεπόμενους φόρους και ζητούν να υπογραφεί νέα παράταση από την κυβέρνηση.

Οι σεισμόπληκτοι πολίτες της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο, απαιτούν, παράλληλα, να αρχίσει η ανοικοδόμηση του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο είναι ακόμη κλειστό, περιφραγμένο σε όλη του την έκταση.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, στην πλατεία Ντελ Πόπολο και την οδό Ντελ Κόρσο. Τρεις διαδηλωτές τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους και μια νεαρή κοπέλα. Όταν στην πορεία προστέθηκαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσής Πιερλουίτζι Μπερσάνι (Δημοκρατικό Κόμμα) και Αντόνιο Ντι Πιέτρο (Ιταλία των Αξιών) οι αστυνομικοί, επέτρεψαν τελικά στους σεισμόπληκτους να πλησιάσουν στην πλατεία Κολόνα, όπου βρίσκεται το κυβερνητικό μέγαρο.

Από τη μεριά του, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπερσάνι, πρότεινε την επιβολή ειδικού φόρου για τη στήριξη της Λ' Άκουϊλα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό τα έργα αποκατάστασης και ανοικοδόμησης. Μέρος των διαδηλωτών, όμως, τον αμφισβήτησε, υποστηρίζοντας ότι «ούτε η αντιπολίτευση έκανε το χρέος της και ότι ασχολήθηκε μόνον επιφανειακά με τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε ο περσινός Εγκέλαδος».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθούν σημαντικές δικαστικές αποφάσεις για τις καταρρεύσεις δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, που οφείλονται σε κακοτεχνίες. Ανάμεσά τους και η πολυκατοικία στην οποία ζούσε ο Έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς, ο οποίος καταπλακώθηκε και βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από τα συντρίμμια. Από την έκθεση των εμπειρογνωμόνων που διέταξε το δικαστήριο, προέκυψε ότι στη φάση της οικοδόμησης του κτιρίου, έγιναν σοβαρά λάθη και κακοτεχνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.