Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με την απολογία του Βασίλη Σαραλιώτη, του δεύτερου ειδικού φρουρού, που αντιμετωπίζει την κατηγορία για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, συνεχίστηκε χθες η δίκη των δύο ειδικών φρουρών για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Οπως έκρινε το Συμβούλιο Εφετών για τον Β. Σαραλιώτη, «δεν απέτρεψε την ενέργεια του συναδέλφου του, συμμετέχοντας σε αντεγκλήσεις και ανταλλαγές ύβρεων, επιδεικνύοντας, παράλληλα, στάση ετοιμότητας και επίδειξη ισχύος».

Ο Β. Σαραλιώτης άρχισε την απολογία του λέγοντας: «Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου, αλλά δεν έχω ευθύνη για τα γεγονότα», ενώ, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, επαναλάμβανε ότι είναι αθώος, δεν έχει σχέση με το αποτέλεσμα, δεν μπορούσε να αποτρέψει να μη συμβεί αυτό.

Είπε ότι ενώ δεν υπήρχε συνεννόηση με το συνάδελφό του Επ. Κορκονέα, και δεν είχαν εντολή να πάνε στην Τζαβέλα από τη στιγμή που δεν δέχονταν πια επίθεση, τον είδε να κατεβαίνει από το όχημα και να πηγαίνει προς τα κάτω. Για τη στιγμή λίγο πριν τη δολοφονία του παιδιού, είπε ότι θεωρούσε ότι είχαμε χρόνο να φύγουμε, αφού δεν βλέπω άλλη επίθεση, εκεί, λέω στο συνάδελφό μου πάμε. Δεν περίμενα, γυρίζω το κεφάλι και ακούω τον πυροβολισμό. Δεν το περίμενα, νόμιζα ότι θα με ακούσει. Θεώρησα ότι πυροβόλησε ψηλά για εκφοβισμό. Και ο κατηγορούμενος Β. Σαραλιώτης ανέφερε στο δικαστήριο ότι στην ΓΑΔΑ ενημερώθηκε ότι υπάρχει θάνατος (σ.σ. η δολοφονία του 15χρονου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Β. Σαραλιώτης αναφέρθηκε σε τρεις επιθέσεις εναντίον τους, από άτομα που στην αρχή ήταν 5 - 6, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του προς το συνάδελφό του έγιναν 10 και αργότερα 30. Κι αυτός δεν μπόρεσε να καταδείξει αν τα άτομα της πρώτης επίθεσης, όπως υποστηρίζει ότι έγινε, ήταν τα ίδια με αυτά της τρίτης επίθεσης.

Σε αυτό το σημείο, αίσθηση προκάλεσε και η επιμονή των ερωτήσεων της προέδρου του δικαστηρίου Αντζελίτας Παπαβασιλείου, σε σχέση με τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι ειδικοί φρουροί και με την ενημέρωση προς το κέντρο. Η αφήγηση των όσων συνέβησαν δεν συνέπιπτε με την καταγραφή των γεγονότων από το κέντρο, από τους αυτόπτες μάρτυρες, από τις καταθέσεις των αστυνομικών της διμοιρίας, αλλά και με άλλη απολογία του κατηγορουμένου, πράγμα που επισήμανε η πρόεδρος με τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε: «Δε σημαίνει ότι με πείθει η απάντησή σας», «μολονότι είναι τρία επεισόδια, είναι τρία επεισόδια - αναρωτήθηκε - εσείς δεν ενημερώσατε για τρία», «μεταβαίνετε ή επικοινωνείτε που είπατε στο κέντρο, είναι το ίδιο, είναι θέμα ερμηνείας, αφού ούτε μεταβήκατε στο οικείο, ούτε ενημερώνετε».

Επιπρόσθετα, η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον κατηγορούμενο με ποιο τρόπο επικοινωνούσαν οι αστυνομικοί μεταξύ τους καθ' όλη τη διάρκεια των όσων συνέβησαν κι αν υπάρχει ειδικός κώδικας επικοινωνίας, αφού, όπως φάνηκε από τα λεγόμενά του και όσα υποστήριξε, ενώ ποτέ δε μίλησαν μπορούσαν και δρούσαν ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.