Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

"Για μια επίσκεψη στα μουλωχτά." - Μόνο στα μουλωχτά θα βγαίνετε πλέον


Τρίτη, 06 Ιούλιος 2010


Κόκκινη ζώνη θυμίζει σήμερα η γειτονιά του Αγίου Νικολάου από την παρουσία εκατοντάδων μπάτσων κάθε κοπής. Ένας δημοκρατικός στρατός κατοχής ήρθε να περικυκλώσει μία ολόκληρη γειτονιά για να νιώσουν «ασφάλεια» οι ευγενείς επισκέπτες της, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, η υπουργική του κουστωδία και οι πράσινοι δημοτικοί άρχοντες των περιοχών μας. Ο λόγος της επίσκεψης δε θα μπορούσε να είναι άλλος πέρα από ένα παιχνίδι εντυπώσεων και «αποκέντρωσης της εξουσίας» που στήθηκε με αφορμή τη λειτουργία στις γειτονιές μας του «κέντρου πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών του δήμου Ιλίου, Πετρούπολης, Καματερού, Αγίων Αναργύρων- Φαέθων». Μια στείρα απόπειρα της τοπικής (αυτό)διοίκησης και της κεντρικής εξουσίας να κρατήσουν ενεργά προγράμματα «κοινωνικής πολιτικής» σε γειτονιές όπου κατά τα άλλα η φτώχεια κι ανέχεια βασιλεύει, οι ουρές έξω από τον οαεδ μεγαλώνουν, οι άστεγοι πληθαίνουν, οι αυτοκτονίες από χρέη και οφειλές γίνονται σύνηθες φαινόμενο, οι ουσίες και η κάθε είδους πρέζα παρουσιάζονται σαν η μόνη «διέξοδος» από την σκληρή καθημερινότητα που έχουν επιφυλάξει οι «από τα πάνω» για όλους αυτούς τους "φτωχοδιαβόλους" και τους "μη προνομιούχους" των γειτονιών μας.

Μέσα σε αυτήν την κόλαση για τους «από τα κάτω», τα κυβερνητικά επιτελεία επέλεξαν να πραγματώσουν στις γειτονιές μας «ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με θέμα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις από τις 10:30 το πρωί στο Κέντρο Πρόληψης της χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών, στο Ίλιον, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.»

Η σημερινή επίσκεψη των ευγενών μας αρχόντων έγινε «στα μουλωχτά». Καμία δημόσια ανακοίνωση στις γειτονιές, κανένα αεροπανώ (από αυτά που μας συνηθίζει ο δήμαρχος Ιλίου Ζενέτος για να χαριετίζεται όταν οργανώνει μεγάλα κοινωνικά γεγονότα κι εκδηλώσεις). Μονάχα ένα εξωτερικό συνεργείο της ερτ πλάι στη στρατιά των μπάτσων που έχουν κατακλείσει την οδό Αγίου Νικολάου στο Ίλιον, έξω από το κέντρο Φαέθων όπου θα γινόταν το τελετουργικό της επίσκεψης και της σύσκεψης. Για την εξουσία, η «είδηση» υπάρχει μόνο όταν μπορεί να ελεγχθεί και να διαχειριστεί από τις μηχανές του θεάματος και φυσικά να παρουσιαστεί ως ένα «κοινωνικό γεγονός» με καμία όμως πραγματική κι ουσιαστική κοινωνική αναφορικότητα.

Επίσκεψη και κυβερνητική σύσκεψη στα μουλωχτά λοιπόν αλλά και με στρατιωτική συνοδεία. Φαίνεται πως όλοι αυτοί οι ιθύνοντες της κοινωνικής ανέχειας υπολόγιζαν το ενδεχόμενο να μην τύχουν φιλόξενης κοινωνικής υποδοχής... Για αυτό ήρθαν και θα φύγουν στα κρυφά συνοδευόμενοι από πάνοπλους φρουρούς. Γιατί πολύ απλά γνωρίζουν πως σε αυτές τις γειτονιές είναι ανεπιθύμητοι όσο κι αν προσπαθούν με «τρικ» να κερδίσουν ή να ανανεώσουν το κοινωνικό τους προσωπείο. Ας το ξέρουν λοιπόν καλά όλοι αυτοί που οργανώνουν την κόλαση στις ζωές των «από τα κάτω» (είτε στα κυβερνητικά τους ανάκτορα είτε στα παραρτήματά τους) πως την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουν να δοκιμάσουν τα επικοινωνιακά τους παιχνίδια σε αυτές τις περιοχές, οι ντομάτες που εναγωνίως αναζητούσαν στα μανάβικα της περιοχής κάτι αγανακτισμένοι ηλικιωμένοι κύριοι και κυρίες, θα είναι πολλές και σάπιες…

Υγ: Οι τόνοι προπαγάνδας περί της «κοινωνικής πολιτικής» και της «κοινωνικής αλληλεγγύης» που πρέπει να δείξει το ελληνικό κράτος σε περίοδο κρίσης, όπως αναδείχτηκαν στις δακρύβρεχτες δηλώσεις του πρωθυπουργού σήμερα στην Αγίου Νικολάου, αναδεικνύουν το προφανές: οι πολιτικές κι οικονομικές επιλογές των «από τα πάνω» έχουν αποφέρει μια τεράστια κοινωνική δυσπιστία απέναντι στο καθεστώς και στους θεσμούς. Αυτές τις ρηγματώσεις είναι που επιχειρούν να αμβλύνουν οι πολιτικοί διαχειριστές του καθεστώτος με τελετές σαν τις σημερινές.
Στο πλαίσιο της νέα επικοινωνιακής πολιτικής της πολιτικής διαχείρισης, "προσδοκούμε" η επερχόμενη συζήτηση και ψηφοφορία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου να γίνει κι αυτή σε κάποιο ΙΚΑ ή σε κάποιον ΟΑΕΔ των γειτονιών μας…


από το thersitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.