Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Κάλεσμα από την Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης

ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ & ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 8/7 10 πμ ΚΑΜΑΡΑ

Αν τα τελευταία είκοσι χρόνια ο κόσμος της εργασίας ένοιωθε στο πετσί του την πλήρη απαξίωση των εργασιακών του δικαιωμάτων ολοένα και περισσότερο, κι αν η εργοδοσία καταπατώντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου θησαύριζε στις πλάτες μας, τότε οι νέες εργασιακές σχέσεις που εξαγγέλονται. δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν σαν τη χαριστική βολή στους όρους ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων.
Το μενού του εργασιακού Νταχάου περιλαμβάνει:

• Με τις «συμβάσεις μαθητείας» νομοθετεί κι επίσημα πλέον, τη μαύρη παιδική εργασία. Με πληρωμές κάτω από το 70% του βασικού μισθού, παιδιά από 15 εώς 18 ετών μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη για τη κερδοφορία του κεφαλαίου. Μετά από δεκαετίες, τα παιδιά γίνονται ξανά φτηνό και υπάκουο εργατικό δυναμικό στις ορέξεις του κάθε εργοδότη!

• Οι νέοι και οι νέες εργαζόμενοι/ες κάτω των 25 ετών υποχρεούνται σε εργασία με αμοιβές και δικαιώματα πολύ κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κεφάλαιο και κυβέρνηση εξωθεί χιλιάδες νέους/ες σε κακοπληρωμένες δουλείες, όπου καμιά εργατική νομοθεσία δεν θα καλύπτει στοιχειωδώς καμία τους ανάγκη.

• Η κατάργηση του δικαιώματος των Συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς μετά τις διαπραγματεύσεις στον μηχανισμό Διαιτησίας ουσιαστικά καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους κλάδους, αφού αν δεν παρευρεθούν οι εργοδοτικές ενώσεις κάθε σύμβαση θα βρίσκεται στον αέρα! Ακόμη και η εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν θα θεωρείται από εδώ και πέρα δεσμευτική για την εργοδοσία. Με απλά λόγια, καταργείται ακόμη και η ελάχιστη ασφάλιση και ο βασικός μισθός για όλους! Σέρνονται δηλαδή οι εργαζόμενοι στις ατομικές διαπραγματεύσεις με τ’ αφεντικά…

• Απελευθερώνεται, ουσιαστικά παντού, το δικαίωμα του εργοδότη στην απόλυση. Με το «τρικ» της «προειδοποίησης» οι αποζημιώσεις των απολύσεων μειώνονται στο μισό. Είναι φανερό πως εχούν καθαρά στόχο την έκρηξη της ανεργίας, και την χρησιμοποίηση της στρατιάς ανέργων σαν μοχλό πίεσης και καταστροφής όλων των εργαζομένων.

Όλα αυτά συμπληρώνονται με το πιο αντικοινωνικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει γνωρίσει ποτέ η ελληνική κοινωνία:

• Την καθιέρωση συντάξεων πείνας 200 έως 500 ευρώ.
• Την προς τα πάνω εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης για γυναίκες και άντρες.
• Την συνταξιοδότηση στα 65 με 40 (!) χρόνια προϋπηρεσίας. Ουσιαστικά μας στέλνουν όλους από τον εργοδότη στο νεκροθάφτη.
• Την κατάργηση των ,μέχρι και σήμερα λιγοστών, παροχών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ κυβερνησης-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ-ΔΝΤ, ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ.

Κράτος και κεφάλαιο, ΜΜΕ και εργοδοσία, κυβερνήσεις και κόμματα εξουσίας, ΕΕ και ΔΝΤ κήρυξαν τον πόλεμο στη ζωή και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Όταν μιλούν για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας, μιλούν για την ακόμη μεγαλύτερη γιγάντωση των κερδών τους. Όταν μιλούν για την «ευκαιρία» της κρίσης, δεν εννοούν τίποτε άλλο παρα την ευκαιρία για την ολοκληρωτική διάλυση κάθε κοινωνικής αλληλεγγύης, κάθε εργατικού δικαιώματος. Σήμερα κράτος και κεφάλαιο, ξεπερνούν, για τη τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, ακόμη και το όριο της επιβίωσης και αναπαραγωγής της εργατική του δύναμης. Σήμερα ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός έρχεται για μιά ακόμη φορά να επιβάλει το φασιστικό-θατσερικό δόγμα:

«Δεν υπάρχει κοινωνία, παρα μόνο τα άτομα και οι οικογένειες τους».

Θέλουνε πόλεμο: Θα τον έχουν!

Σ’ αυτόν το πόλεμο που μας κήρυξαν μόνο ένα ταξικό, επαναστατικό εργατικό κίνημα μπορεί και πρέπει να σηκώσει το γάντι της αναμέτρησης. Δεν μπορεί ούτε και θέλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Όχι μόνο τώρα, που καλούν σε απεργία-24ωρη τουφεκιά στον αέρα, αλλά εδω και χρόνια έχουν για τα καλά εγκαταλείψει ακόμη και τη λογική υπεράσπισης, έστω, κάποιων εργατικών αναγκών. Έχουν πιά περάσει, τόσο σε δομή όσο και σε περιεχόμενο, με το μέρος της εξουσίας. Απο κοντά και το ΠΑΜΕ, φροντίζει να γίνει, οπου κι όπως μπορει, ΓΣΕΕ στη θέση της ΓΣΕΕ, ενας αναποτελεσματικός κομματικός στρατός προπαγάνδισης του «ψηφο στο ΚΚΕ» και μια μορφη ενσωμάτωσης και εκτόνωσης τελικα της εργατικής αγωνιστικής διάθεσης.
Στην επίθεση που δεχόμαστε, να απαντήσουμε με τα δικά μας όπλα. Για μας ειναι ξεκάθαρο, οτι χαράσσεται μπροστά μας ενα δίλλημα: Ή θα συνεχίσουμε να γονατίζουμε συμπράτωντας με τον θεσμικό συνδικαλισμό, ή θα χτίσουμε νέο πύργο ατίθασο απέναντι τους. Αυτό το δίλλημα το αντιμετωπίζει και ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων, χωρίς, για την ώρα να έχει καταφέρει να δώσει νικηφόρα απάντηση. Η πρόταση μας είναι να απαντήσουμε με ταξικά σωματεία βάσης, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων χωρίς επίπλαστους διαχωρισμούς (νέοι-παλιοί, ντόπιοι-«ξένοι», συμβασιούχοι-«μόνιμοι», ασφαλισμένοι-ανασφασλιστοι κτλ). Να απαντήσουμε με τη δημιουργία νέων σωματείων βάσης σε κάθε χώρο δουλειάς.

Να στηρίξουμε όλα τα νέα σωματεία που δημιουργούνται όπως το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης, να στηριξουμε έμπρακτα τις κινητοποιήσεις και τους εργαζόμενους σε “Καφεναί”, “Barθelonica”, “Banquet” . Να απαντήσουμε με κάθετες τομές και οριζόντιες δομές, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων βασης, με επιτροπές αλληλεγγύης και τη δημιουργία νέων σωματείων σε κάθε κλάδο που δεν υπάρχει ή είναι απλά σφραγίδα. Να απαντήσουμε με την άμεση δημοκρατία για την κοινωνική αυτοάμυνα και αντεπίθεση των εργατικών αναγκών με ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΓΩΝΑ σε κάθε πόλη.

Για να μήν μοιράσουμε τη φτώχια μας, αλλά για να πάρουμε στα χέρια μας τον πλούτο που μας ανήκει. Παλεύουμε για ένα εργατικό κίνημα που δεν θα βολεύεται και δε θα παζαρεύει στη πλάτη των εργαζομένων. Να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τώρα:

• Απαγόρευση των απολύσεων. Την άμεση και δραστική μείωση του χρόνου εργασίας με μόνιμη και σταθερή σχεση εργασίας, ασφάλιση, ιατρική περίθαλψη και βασικό μισθό κοινωνικών αναγκών για όλους κόντρα στην διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και τις απολύσεις.

• Εργατικό έλεγχο σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε παραγωγική μονάδα. Για κάθε εταιρεία που κλείνει ή μεταφέρεται αλλού, απαλλοτρίωση των ατομικών και εταιρικών περιουσιακών στοιχείων του ιδιοκτήτη και εξασφάλιση της εργασίας. Λειτουργία της επιχείρησης κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.

• Ασφάλιση-περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες, χωρίς κανένα περιορισμό ενσήμων. Υγειονομική κάλυψη, πλήρης, για κάθε είδους ασθένεια. Κατάργηση κάθε εργατικής εισφοράς άμεσης ή έμμεσης, τακτικής ή έκτακτης, κρατικής ή δημοτικής. Η κινητή και ακίνητη περιουσία τους να δοθεί ολόκληρη για υγεία και συντάξεις. Έξω τα ασφαλιστικά ταμεία από τα χρηματιστήρια και τη γενικότερη χρηματοπιστωτική και αγοραία εμπλοκή τους.

• Ανατροπή όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ, του ΔΝΤ, και καθε επίδοξου διαχειριστή της εξουσίας.

Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης
Ανοιχτή συνέλευση κάθε Κυριακή στις 18.00 στο Πολυτεχνείο
www.federacion-salonika.blogspot.com ergasia2010@hotmail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.