Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Με απομόνωση πληρώνεται η αξιοπρέπεια στις ελληνικές φυλακές

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 25 Ιουνίου η κρατούμενη Ιωάννα Βράκα απάγεται από τους ανθρωποφύλακες των φυλακών Κορυδαλλού και μεταγάγεται στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα. Για την μεταγωγή δεν συντρέχουν λόγοι πειθαρχικών ή άλλων παραπτωμάτων καθώς η κρατούμρνη δεν είχε δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα όσο κρατούνταν στον Κορυδαλλό.

Το μοναδικό "παράπτωμά" της ήταν ότι έστειλε επιστολή καταγγελίας για το θάνατο του Χρήστου Μογιάννη, που πέθανε στη φυλακή Γρεβενών στις 16/06/10. Επιστολές καταγγελίας έστειλαν και πολλοί άλλοι κρατούμενοι στα ελληνικά κολαστήρια. Η επιστολή που έστειλε η Ιωάννα εκτός από το θάνατο του Χ. Μπογιάννη αναφερόταν και στις συνθήκες κράτησης και σε διάφορα άλλα προβλήματα που βιώνουν στο πετσί τους οι κρατούμενοι.

Ένα από αυτά είναι και οι εξευτελιστικοί έλεγχοι (κολπικοί - πρωκτικοί), που υπόκεινται οι κρατούμενοι/ες (άνδρες και γυναίκες) σε κάθε τους μεταγωγή, σε κάθε τους άδεια, κάθε φορά που περνούν τις πόρτες των φυλακών. Για τους ελέγχους αυτούς βέβαια υπάρχουν ειδικά μηχανήματα, που όμως δεν χρησιμοποιούνται για τον απλούστατο λόγο, αυτόν του εκδικητικού εξευτελισμού μπροστά στους ανθρωποφύλακες και από αυτούς.

Φτάνοντας στις φυλακές του Ελαιώνα, η Ιωάννα αρνήθηκε να υποστεί σωματικό έλεγχο και για αυτόν τον λόγο βρίσκεται στην απομόνωση του πειθαρχείου των φυλακών.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει ένα άνθρωπο να στέκεται απέναντι σε ένα σύστημα που προωθεί την ρουφιανιά, την ανεντιμότητα, τον εξευτελισμό είναι η αξιοπρέπεια. Για την αξιοπρέπειά της η Ιωάννα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο πειθαρχείο.

Για αυτήν την αξιοπρέπεια που πολύ άνθρωποι βρίσκονται στο στόχαστρο του συστήματος εντός και εκτός των τειχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.