Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας

 Με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας, η κυβέρνηση εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς κέντρου» στην Αθήνα. Εκτός από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, τις ομάδες «Δέλτα» και «ΔΙΑΣ», που περικυκλώνουν το κέντρο της πόλης, στο εξής 300 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στο «βελτιωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αστυνόμευσης».


Αυτού του είδους οι αστυνομικές «δραστηριότητες», που ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες με τις «ειδικές δράσεις», στοχεύουν, ανάμεσα στα άλλα, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι «δράσεις» αυτές αρκετές φορές οδηγούν σε «σκούπισμα» εξαθλιωμένων ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη ή για να ξεφύγουν από πολέμους και λιμούς, στους οποίους έχουν καταδικάσει τις χώρες τους οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του εναντίον κάθε εργατικού και λαϊκού δικαιώματος έχει ως αναγκαίο συστατικό της την επιχείρηση τρομοκράτησης και τον αποπροσανατολισμό του λαού. Θέλουν να δημιουργήσουν στο λαό κλίμα ανοχής και αποδοχής της καταστολής, της αστυνομοκρατίας και του χαφιεδισμού. Ολα αυτά γίνονται στο όνομα της εγκληματικότητας, αλλά αποσιωπούν την αλήθεια ότι η μήτρα της εγκληματικότητας είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, η εκμετάλλευση, η ανταγωνιστικότητα, στις οποίες στηρίζεται, και η έξαρσή της είναι ένα ακόμη δείγμα της σαπίλας του καπιταλισμού. Οτι στο χώρο της κοινωνικής εγκληματικότητας υπάρχουν εταιρείες, ότι το έγκλημα αποτελεί μέρος του συστήματος, διασυνδέεται με την εξουσία και στρατολογεί φτωχούς και διαθέσιμους να το υπηρετήσουν .

Συνολικά, 250-300 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Αστυνομίας θα παίρνουν μέρος στις μόνιμες περιπολίες. Επιχειρησιακά θα συντονίζονται από αστυνομικό διευθυντή Αθήνας και διοικητικά θα υπάγονται στις υπηρεσίες όπου ανήκουν. Μέχρι σήμερα στις «ειδικές δράσεις» συμμετείχαν 190 αστυνομικοί. Στο εξής, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι σταθερός, ενώ στις περιπολίες θα παίρνουν μέρος οι ίδιοι αστυνομικοί κάθε φορά. Εφεδρείες των αστυνομικών δυνάμεων θα αποτελούν διμοιρίες της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ στις περιπτώσεις «εξορμήσεων» σε κτίρια όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες αλλοδαποί, αλλά και σε περιπτώσεις επεισοδίων ή «διαχείρισης πλήθους». Με άλλα λόγια, εκεί που δεν θα τα βγάζουν πέρα οι αστυνομικοί των περιπολιών θα γίνεται επέμβαση με πιο ισχυρά κατασταλτικά μέτρα. Οι τομείς δράσης θα είναι το παρεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία, η παράνομη μίσθωση κτιρίων, οι υγειονομικές παραβάσεις κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.