Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

«Ελεγχόμενη πτώχευση» για τη στήριξη των τραπεζών - Κατατέθηκε το νομοσχέδιο, για τη ρύθμιση τραπεζικών χρεών όσων δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και αδυνατούν να πληρώνουν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις των δανείων

Την «ελεγχόμενη πτώχευση» των υπερχρεωμένων στις τράπεζες φυσικών προσώπων, με τρόπο που να εξασφαλίζονται οι τράπεζες από την αδυναμία εξόφλησης των χρεών δεκάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται ...διαχείριση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, η πολιτική των κυβερνήσεων που χτυπά ανελέητα το εισόδημα των εργαζομένων, στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των τραπεζών, που εδώ και δυο δεκαετίες λεηλατούν τους εργαζόμενους - πελάτες τους με τοκογλυφικά επιτόκια. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη ευκαιρία προς τις τράπεζες να μετατρέψουν τις δανειακές επισφάλειες σε «ενεργά», τακτοποιημένα δάνεια, απαλλάσσοντας από βάρη τους ισολογισμούς τους.

Το νομοσχέδιο αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα (εκτός από τους εμπόρους) που αποδεδειγμένα δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να αποδείξουν επίσης ότι δεν έχουν και τα αναγκαία εισοδήματα, για να τα βγάζουν πέρα. Η ρύθμιση, με μια κουβέντα, αφορά όσους, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, χρωστούν διάφορα δάνεια σε τράπεζες. Στη ρύθμιση εντάσσονται όλα τα χρέη προς τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά δάνεια), εκτός από χρηματικές ποινές, διοικητικά πρόστιμα, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο, οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση μέρους της οφειλής σε διάστημα 4 ετών και απαλλαγή από το υπόλοιπο μέρος του χρέους εάν κυλίσει ομαλά η αποπληρωμή. Το Ειρηνοδικείο θα αποφασίζει για το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης από τα έσοδά του για την τετραετία, κρίνοντας τις ανάγκες διαβίωσής του. Οι δικαστικές δαπάνες θα επιβαρύνουν τον οφειλέτη.

Ασχημα βέβαια την έχουν όσοι διαθέτουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο, αφού οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε ρευστοποίησή του. Ταυτόχρονα και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιλάει για «προστασία της κύριας κατοικίας», σε περίπτωση που αυτή είναι μεγαλύτερη από τα όρια των τετραγωνικών που δίνεται απαλλαγή πρώτης κατοικίας, μπορεί επίσης να εκποιηθεί για δάνεια που ανέρχονται στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Το δικαστήριο θα πρέπει να εκδώσει απόφαση μέσα σε έξι μήνες από την αίτηση. Σε κάθε περίπτωση ο πιστωτής διατηρεί δικαιώματα απέναντι στους συνοφειλέτες και τους εγγυητές. Για διακοπή εκποίησης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να κατατεθεί άλλη αίτηση στο δικαστήριο. Η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι υποχρεωτική.

Ασφυκτικός θα είναι και ο έλεγχος από τους πιστωτές. Προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις για ανειλικρινείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ η απαλλαγή από χρέη μπορεί να γίνει μόνο μία φορά. Για όλη την τετραετία, ο οφειλέτης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει στο δικαστήριο κάθε σημαντική βελτίωση του εισοδήματός του. Με συνοπτικές διαδικασίες, οι πιστωτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του οφειλέτη στις ΔΟΥ και στον εργοδότη του! Εάν περάσει δίμηνο και δεν έχει καταβάλει δόση, η ρύθμιση ακυρώνεται. Ακόμη, η υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών εισάγεται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και μένει για πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.