Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη


Τη σκυτάλη στην εναρκτήρια τελετή των διαδικασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη έδωσε η παγκόσμια πορεία γυναικών. Από χθες και μέχρι την Κυριακή, που θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση του ΕΚΦ, η καρδιά των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων της Ευρώπης και της Ανατολής θα χτυπάει στην πόλη της Τουρκίας. Το Σάββατο χιλιάδες πολίτες αναμένεται να συμμετάσχουν στην κορύφωση της διοργάνωσης, τη μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ, ενώνοντας τις φωνές τους “για μια άλλη Ευρώπη και για έναν άλλο κόσμο, που είναι εφικτός”.




Η προχθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στην πανευρωπαϊκή συνάντηση γυναικών, που οργάνωσε η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών και στην οποία συμμετείχαν γυναικείες οργανώσεις και ομάδες από 18 χώρες. Μετά από τέσσερις θεματικές συνελεύσεις, η μέρα τελείωσε με το ψήφισμα των γυναικών ενάντια στους εξοπλισμούς, υπέρ του αγώνα των γυναικών στο Ιράκ και με τη φεμινιστική πορεία στην πλατεία Ταξίμ με κεντρικό σύνθημα "δεν θα γίνουμε οι γυναίκες θύματα της κρίσης". Έπειτα πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια τελετή που άνοιξε το ΕΚΦ.




Με κεντρικό σύνθημα: “Να τους κάνουμε να πληρώσουν την κρίση τους”, το ΕΚΦ ανοίγει σήμερα τις πύλες του και φιλοδοξεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να αποτελέσει όχι μόνο εφαλτήριο διεθνούς συντονισμού των ριζοσπαστικών αντιστάσεων, αλλά και εργαστήριο για την αναζήτηση διεξόδων από την κρίση, προς όφελος των εργαζομένων. Παράλληλα, το φετινό Φόρουμ, όπως είναι αναμενόμενο, θα είναι αφιερωμένο στην καπιταλιστική κρίση και στην άγρια επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας. Έντονο επίσης θα είναι το “ελληνικό χρώμα” στο τετραήμερο, καθώς, εκτός από τον σημαντικό αριθμό Ελλήνων ακτιβιστών που θα δώσουν το “παρών” (πάνω από 300 οι συμμετέχοντες με το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ), οι οικονομικές εξελίξεις της χώρας μας, οι αντιστάσεις των εργαζομένων στα σκληρά μέτρα και ο διεθνής αντίκτυπος που έχουν, κάνει τους διοργανωτές να σημειώνουν ως ένα από τα βασικά συνθήματα της διοργάνωσης το: “Είμαστε όλοι Έλληνες”.Ταυτόχρονα, η διοργάνωση του ΕΚΦ, για πρώτη φορά εκτός των επίσημων συνόρων της Ε.Ε., αποτελεί ένα στοίχημα για τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα της Ευρώπης, καθώς, όπως λένε οι διοργανωτές, “θα δημιουργήσει μια ευκαιρία να συνδεθεί το συνδικαλιστικό, το αντι-νεοφιλελεύθερο, το αντιπολεμικό κίνημα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Τουρκία και γενικότερα την Ανατολή, με τους εταίρους τους στην Ευρώπη”. 

Πλήθος σεμιναρίων

Στους χώρους του “Istanbul Technical University” θα πραγματοποιηθεί πλήθος σεμιναρίων και συνελεύσεων. Τα θέματα που θα απασχολήσουν το ΕΚΦ είναι οι οικονομικές - κοινωνικές κρίσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις των κινημάτων, τα κοινωνικά δικαιώματα, ο χαρακτήρας της Ευρώπης, το ζήτημα της δημοκρατίας, η προάσπιση των δικαιωμάτων των καταπιεσμένων λαών και μειονοτήτων, η ισότητα και οι φεμινιστικές εναλλακτικές προτάσεις στην παγκόσμια κρίση. Επίσης θα υπάρχουν συζητήσεις για την ειρήνη, τον μιλιταρισμό και την κατοχή, για την εκπαίδευση, την οικολογία, το παρόν και το μέλλον του κινήματος για την παγκόσμια δικαιοσύνη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συζήτηση για το μέλλον των κοινωνικών κινημάτων, καθώς και αυτή για τη μείωση των εξοπλισμών σε Ελλάδα και Τουρκία. 

Συνάντηση κινημάτων

Στην ευρωπαϊκή συνάντηση των κινημάτων θα πάρουν μέρος συνδικαλιστικά κινήματα, αριστερά κόμματα, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις γυναικείες, δικαιωμάτων, αγροτών, αντιεθνικιστικές και αντιπολεμικές. Σημαντική θα είναι η παρουσία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες από τη Γάζα, τον Λίβανο, καθώς και “πράσινων” κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.