Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ : ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ Β. ΚΙΤΣΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «BANQUET»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ Β. ΚΙΤΣΩΝΗ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «BANQUET»

Την Δευτέρα 5/4 ο σερβιτόρος και συνάδελφος Βαγγέλης Κιτσώνης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το εστιατόριο «Banquet»,που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσ/νίκης και στο οποίο εργάζεται εδώ και 6 μήνες περίπου, για να πληροφορηθεί για το πρόγραμμα εργασίας του. Αντί γι’ αυτό, η υπεύθυνη του καταστήματος τον ενημέρωσε ότι όχι μόνο δεν περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα αλλά ότι θα πρέπει να παραδώσει την στολή εργασίας του. Την ίδια τακτική απέναντι στον εργαζόμενο συνέχισαν να εφαρμόζουν τις επόμενες μέρες οι εργοδότες δια στόματος της υπευθύνου.

Στο εστιατόριο «Banquet»η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι τραγική. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους (αρκετοί από αυτούς είναι μετανάστες) οι εργοδότες δεν τηρούν ούτε στοιχειωδώς την εργατική νομοθεσία. Το προσωπικό δουλεύει για μήνες χωρίς συμβάσεις, ενώ οι προσλήψεις μπορεί να γίνουν ακόμη και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εργασίας, και αφού ο εργαζόμενος περάσει τα «τέστ» της εργοδοσίας! Αρκετοί σερβιτόροι παιρνούν «δοκιμαστικά» για 1-2 εβδομάδες χωρίς να πληρώνονται, και μετά τους διώχνουν χωρίς να τους γίνεται πρόσληψη. Όσοι καταφέρουν να τους γίνει πρόσληψη, παίρνουν τα μισά ή και λιγότερα ένσημα, ενώ ούτε συζήτηση δεν γίνεται για την εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. του κλάδου στους μισθούς. Έτσι τα μεροκάματα είναι εξαιρετικά χαμηλά, οι προσαυξήσεις για υπερωρίες, βραδινά, αργίες κτλ. δεν πληρώνονται καθόλου, τα επιδόματα Χριστουγέννων-Πάσχα-αδείας δεν καταβάλλονται καθόλου ή δίνονται λειψά! Οι εργοδότες παρακρατούν ακόμη και τα φιλοδωρήματα, που είναι κομμάτι του μισθού των εργαζομένων, και υπολογίζονται στα 400-500 ευρώ ημερησίως. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν παίρνουν τα ρεπό τους, το 6ήμερο είναι πάγια κατάσταση, χωρίς να τους παρέχεται ούτε το γεύμα. Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η εργοδοτική τρομοκρατία, με κάμερες στον χώρο εργασίας και χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους που κάνουν κάποιο λάθος ή καθυστερούν να προσέλθουν στην εργασία τους.

Επί έναν μήνα δίνεται με κάθε τρόπο η μάχη για την επαναφορά στην εργασία του του συναδέλφου Βαγγέλη Κιτσώνη με πλήρη απασχόληση και σύμβαση αορίστου χρόνου, για την πρόσληψη, την ασφάλιση, και την καταβολή όλων των νόμιμων δεδουλευμένων σε όλους του εργαζόμενους του καταστήματος, για την τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού και της εργατικής νομοθεσίας. Αρκετοί εργαζόμενοι από το κατάστημα προχώρησαν σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, ενώ η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σωματείων και εργαζομένων στον Βαγγέλη Κιτσώνη και τους εργαζόμενους στο κατάστημα «BANQUET» έχει προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων της πόλης και επαναλαμβανόμενους αποκλεισμούς του καταστήματος.

Στις 16/5 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιδιοκτήτης του καταστήματος για να καλέσει τους 7 εργαζόμενους για διαπραγματεύσεις, απαιτώντας να μην παρίσταται το Σωματείο και ο ίδιος ο απολυμένος συνάδελφος. Οι εργαζόμενοι του απάντησαν με την ενότητά τους, ότι «ή θα τους αντιμετωπίσει όλους μαζί (και τον Βαγγέλη Κιτσώνη) ή κανέναν». Η απάντηση του εργοδότη ήταν ο εκβιασμός ότι από αυτή την ημέρα κλείνει το κατάστημα επ’ αόριστον. Επικοινώνησε μάλιστα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μην προσέλθουν στην εργασία τους.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο «Banquet».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και ενέργειες της εργοδοσίας του «Banquet» και το παράνομο LOCKOUT.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ØΤην άμεση επαναφορά των συναδέλφων στην εργασία τους και την πρόσληψη τους με βάση την σύμβαση εργασίας. Καταβολή όλων των δεδουλευμένων και όλων των επιδομάτων.

ØΕφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για όλους τους εργαζόμενους στο κατάστημα και σε όλο το κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.