Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ρικομέξ συνέχεια


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής οφείλει να καταβάλει χρηματικές αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Ρικομέξ, του κτιρίου που κατέρρευσε στον μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 καταπλακώνοντας 39 ανθρώπους, σύμφωνα με απόφαση του Β’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση ελήφθη, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η ΝΑ Ανατ. Αττικής είχε ευθύνες, αφού κατά το κατασκευαστικό στάδιο του εν λόγω εργοστασίου οι υπάλληλοί της δεν πραγματοποίησαν τους απαιτούμενους ελέγχους ή έκαναν πλημμελείς ελέγχους.

Με μια από τις αποφάσεις του ΣτΕ η Νομαρχία υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό των 150.000 ευρώ στους γονείς θύματος της Ρικομέξ και 50.000 ευρώ στον αδελφό του.

Οι συγγενείς υποστήριξαν ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης ότι η κατάρρευση του κτηρίου της Ρικομέξ επήλθε συνεπεία παρανόμων πράξεων και παραλείψεων των υπαλλήλων της Πολεοδομίας Αχαρνών (η οποία διοικητικά ανήκει στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής), που δεν τήρησαν την πολεοδομική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της αρμοδίας επιτροπής, που συστάθηκε κατόπιν αποφάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι πολεοδομικοί κανόνες.

Παράλληλα διαπιστώθηκαν και άλλες παρατυπίες, όπως ότι κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών το εμβαδόν του οικόπεδου παρουσιάστηκε τριπλάσιο του πραγματικού. Επίσης, ενώ προβλέπονταν 32 υποστυλώματα βρέθηκαν 24. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι σε τμήματα της οικοδομής υπήρξε ελλιπής και πλημμελής οπλισμός και σύνδεση στις πλάκες, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, οι πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται τουλάχιστον μια φορά κατά το στάδιο κατασκευής και αποπεράτωσης οικοδομής να διενεργούν αυτοψία, να επισημαίνουν παραλείψεις και σφάλματα και να διατάσσουν την λήψη των καταλλήλων μέτρων προς επανόρθωσή τους.

Η υποχρέωση αυτή των Νομαρχιών καθίσταται εντονότερη, εάν κατά το αρχικό στάδιο ελέγχου των στατικών μελετών-σχεδίων είχε διαπιστωθεί από τις υπηρεσίες της ότι δεν είναι πλήρης.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό της Νομαρχίας ότι στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται αποκλειστική ευθύνη του ιδιώτη μελετητή της Ρικομέξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.