Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Μαζικές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μετά και τη δεύτερη για το 2010 αύξηση του ΦΠΑ

Αντιμέτωπα με το νέο σαρωτικό κύμα ακρίβειας βρίσκονται από χτες τα λαϊκά νοικοκυριά μετά και την εφαρμογή της δεύτερης δόσης από τις ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές του ΦΠΑ. Ολόκληρη η γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, τρόφιμα, φάρμακο, μεταφορές, οι λογαριασμοί των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση), όλες οι στοιχειώδεις ανάγκες της ζωής και της καθημερινότητας γίνονται πηγή πλουτισμού για το κράτος και την κεφαλαιοκρατία, ένα ακόμη μέσο για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, όπως δηλαδή έχουν συναποφασίσει η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το μνημόνιό τους και μόνο για την αύξηση ΦΠΑ που ισχύει από χτες, θα μαζεύουν παραπανίσια έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο, χώρια τα ποσά που προέρχονται από την ανατίμηση του Μάρτη, χώρια και από τους άλλους φόρους κατανάλωσης που πρόσθεσαν σε ειδικές κατηγορίες εμπορευμάτων. Οι τρανταχτές αυξήσεις σηματοδοτούν και νέο κύκλο ανατιμήσεων, διευκολύνουν βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους να φορτώσουν τα παραγόμενα εμπορεύματα με φανερές και κρυφές ανατιμήσεις, να μαζέψουν ακόμη περισσότερα κέρδη από το λαϊκό μόχθο. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η εκτίναξη του επισήμου πληθωρισμού που ακολούθησε την πρώτη από τις δόσεις του ΦΠΑ (15 Μάρτη του 2010). Με βάση και τα επίσημα στοιχεία έσπασε το «ρεκόρ» από το 1997, δηλαδή για τα τελευταία 13 χρόνια.

Η οικονομική επίθεση απέναντι στο λαό παίρνει πολύπλευρες διαστάσεις. Ετσι, για παράδειγμα, από την κατακρεούργηση της 13ης και 14ης σύνταξης «εξοικονομούν», λένε, και μόνο για φέτος, ακόμη 1,5 δισ. ευρώ κ.ο.κ.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν σε αυτά. Κυβέρνηση και «καλοθελητές» λένε προκλητικά ψέματα, όταν ισχυρίζονται, τάχα, ότι δε σκέφτονται και άλλα «πακέτα». Ηδη τα έχουν ετοιμάσει, δρομολογώντας για το επόμενο διάστημα και χρόνια ανηλεή επίθεση απέναντι στο λαό με φόρους, περικοπές, μέτρα. Απόλυτα κατατοπιστικό για τις προθέσεις και γι' αυτά που ήδη έχουν αποφασίσει είναι το ίδιο μνημόνιο. Ρητά και κατηγορηματικά έχουν συμφωνήσει να πάρουν (από το 2012 μέχρι το 2014) και «μη καθοριζόμενα μέτρα», όπως για την ώρα τα ονομάζουν, που όμως ποσοτικά τα προσδιορίζουν με μεγάλη ακρίβεια στο αστρονομικό ύψος των 10,85 δισ. ευρώ! Τα «μη καθοριζόμενα μέτρα», αυτά δηλαδή που για απόλυτα ευνόητους λόγους δε θέλουν να ξεφουρνίσουν από τώρα, ξεπερνούν το ένα τρίτο των συνολικών μέτρων του μνημονίου τους! Ολοφάνερο είναι το γεγονός ότι μέσα στα νέα πακέτα έχουν βάλει και νέους βάρβαρους φόρους, τέτοιους που να ικανοποιούν την πλουτοκρατία και από την άλλη δημιουργούν συνθήκες μαζικής φτώχειας για το λαό. Μέσα στις προθέσεις τους είναι μέχρι και η εκτίναξη του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.